Emma Klingvall, avdelningsordförande Vårdförbundet Östergötland. Marie Morell (M) 2:e vice ordförande regionstyrelsen. Foto: Miko Lindskog/SVT och Regiion Östergötland

Vårdpersonal får kraftigt höjd ersättning vid flytt av semester

Publicerad

En flyttad semestervecka innebär en löneökning på 290 procent för den som jobbar när denne skulle haft semester. Det är i korthet det beslut som tagits av regionstyrelsen i Östergötland under ett extrainsatt möte, meddelar Moderaterna och Kristdemokraterna, i ett pressmeddelande.

– Det är av yttersta vikt att vi nu säkerställer att medarbetare som kan behöva flytta semesterveckor kompenseras ekonomiskt för det. Det förvånar att det skulle krävas ett extra möte för detta, något som borde ha varit känt för koalitionen under en längre tid, säger Marie Morell, 2:e vice ordförande i regionstyrelsen, i pressmeddelandet.

Vårdförbundet

Beslutet tas emot med en viss glädje hos Vårdförbundet.

– Det är en bra ersättning. Det är mycket pengar, men vi vill se det samma för de extrapass personal måste ta, säger Emma Klingvall, avdelningsordförande hos Vårdförbundet i Östergötland.

Hon anser också att de lärde sig en del av hur det fungerade i fjol.

– Regionstyrelsen tar politiska beslut, men sedan är det inte helt klart hur besluten kommer att tillämpas i praktiken. Gäller ersättningarna till exempel även dem som inte har jobbat direkt i coronavården? De behöver också få återhämtning eftersom de får täcka upp för personal i coronavården.

Klingvall fortsätter:

– I första hand vill vi ha den planerade semestern. Vi vill vara lediga när våra familjer är lediga och skolorna är stängda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet