Experter kritiska mot Kolmårdens varghantering

Uppdaterad
Publicerad

En lång rad vargexperter kommer att vittna under rättegången i Norrköpings tingsrätt, efter att en kvinnlig djurskötare bitits ihjäl av vargar för fyra år sedan.

Den tragiska händelsen har väckt stor uppmärksamhet såväl i media som inom forskarvärlden.

– Det var en tragisk olycka som kunde ha undvikits, säger vargexperten Runar Naess till SVT Nyheter Öst.

Vargattack i Kolmården

Norsk expert till rättegången

Runar Naess är en av de vargexperter som kommer att höras som sakkunnig under rättegången. Han har arbetat med socialiserade vargar i över 20 år.

– Det påverkar starkt de människor som faktiskt gör det här runt om i världen . Det skapar ett dåligt ljus över alla de andra forskarna som arbetar med socialiserade vargar, men på ett helt annat sätt. Utan dominans och kamp som ledde till olyckan 2012, säger Runar Naess.

Misstänkt för arbetsmiljöbrott                                        

Det var i juni 2012 som den 30-åriga djurvårdaren gick in ensam till de åtta hanvargarna, som hon arbetat med sedan de var valpar. Det hade hon gjort flera gånger förut, men den här dagen kom hon aldrig ut från hägnet. Hennes kropp hittades livlös en bit in i hägnet. 

Den dåvarande zoologiske chefen åtalas misstänkt för arbetsmiljöbrott, innefattande vållande till annans död, grovt brott och Kolmårdens djurpark riskerar en företagsbot på fyra miljoner kronor.

– Vi nekar till anklagelserna. För oss är det framförallt en tragisk olycka, som har skett här och våra tankar nu går främst till de anhöriga och till våra medarbetare här på Kolmården, säger Christer Fogelmarck Vd Park and resorts.

Omfattande utredning har tagit tid

Det har gått mer än fyra år sedan olyckan och nu inleds rättegången i Norrköpings tingsrätt. Att det tagit så lång tid beror bland annat på att det har tillkommit flera nya uppgifter till utredningen, berättar kammaråklagare Jan Olof Andersson. Det är en omfattande förundersökning och förhandlingen beräknas pågå i 18 dagar.

– Det har varit en väldigt komplicerad utredning. Det är många personer som har hörts och vi har fått göra två stycken omtag, båda omtagen gäller att sakkunniga experter har hört av sig och vill dela med sig av sina kunskaper, säger kammaråklagare Jan Olof Andersson.

Hanteringsmetodik ifrågasätts

Bland annat handlar det om kritik mot djurparkens hanteringssätt av de socialiserade vargarna. Flera forskare och experter inom området, ifrågasätter att man på Kolmårdens djurpark arbetat med dominans som hanteringsmetodik i kombination med att man inte vidtog de arbetsråd som finns, gällande säkerhet.

– Förenklat så finns det två hanteringsmetoder, en så kallad dominansmetod där man går in och dominerar vargarna och i viss mån trycker ner vargarna. Och en så kallad distraktionsmetod, att man distraherar vargarna, får dem att tänka på något annat i samband med en händelse. Kolmården har använt sig av den första metoden, medan flertalet av forskarna som arbetar med socialiserade vargar använder sig av den andra metoden, säger Jan Olof Andersson. 

– Jag tror generellt att det finns flera olika förhållningssätt både till vargar och till andra djur. När det kommer till vår verksamhet så det som går först för oss, den högsta prioriteten har alltid säkerhet. Vi tar inga medvetna risker utan utifrån gällande kunskapsläge och händelser i övrigt så har vi utvecklat vår metod över tid, säger Christer Fogelmarck Vd Park and resorts.

Skötaren skulle inte ha arbetat ensam

 Utöver arbetsmetoden kritiserar vargexperter att djurparken tillät ensamarbete i varghägnet.

– Efter att vargarna blivit fem månader gamla skall man vara minst två personer som hanterar dem, säger en av vargexperterna som finns med i förundersökningen till SVT Nyheter Öst.

Vidare pekar han på andra ställen i världen, där man arbetar med socialiserade vargar.

 – Där är man alltid minst två personer, säger han.

Vidare förklarar han att vargar är potentiellt farliga djur.

– Man har socialiserat dem, vilket betyder att de inte längre är skygga för människor. Men man har inte tagit bort farligheten, säger experten till SVT Öst.

”Könsmogna vargar kan bli farliga”

Han är också frågande till att man inte följt de generella råd, som funnits sedan 80-talet, när det gäller arbete med socialiserade vargar.

– Könsmogna vargar kan bli farliga, man ska inte gå in ensam och man ska ha med sig larm. Det ska finnas en plan för hur man ska agera om någonting händer, säger han.

Det har även framkommit tidigare incidenter där vargarna beter sig hotfullt mot personal och besökare. Dessa incidenter borde ha varit en varning, menar experter och forskare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargattack i Kolmården

Mer i ämnet