Foto: Arkeologerna vid Statens historiska muséer

Världens troligen äldsta fynd av inälvsparasit i Motala

Uppdaterad
Publicerad

Forskare har hittat en inälvsparasit i en 7 000 år gammal grav i Motala. Det är eventuellt det allra äldsta fyndet i världen av en mänsklig parasitsjukdom.

Utgrävningarna nära Motala ström har pågått under många år och det är en boplats från äldre stenålder som hittats. Fyndet av piskmasken gjordes vid en analys av jord från en grav som grävts ut på platsen. Tidsperioden (5 200 – 4 800 f kr) kallas mesolitikum och vi människor levde fortfarande som jägare och samlare.

Nästan helt upplöst skelett

– Skelettet var nästan helt upplöst så jag trodde inte att det skulle gå att hitta något. Det är svårt när det är så gammalt, säger arkeologen och paleoekologen Jonas Bergman, i ett pressmeddelande.

– Det finns några få äldre fynd av piskmask från bland annat Frankrike och Sydafrika, men vad jag vet kommer de inte från gravar, så man kan inte vara hundraprocentigt säker att de är parasiter som infekterat människor.

Oväntad upptäckt

Enligt arkeologerna så trodde de tidigare att den här typen av parasitsjukdomar började spridas först när vi blev jordbrukare, under den så kallade yngre stenåldern. Människor började då leva tätare tillsammans och gödsla jorden med latrinavfall. Ingen har tidigare trott att parasiten funnits för så här länge sedan och så här långt norrut.

– Sjukdomen finns inte i de äldre gravarna i Motala, kanske flyttade människor och lämnade området för att den här sjukdomen dök upp. Kan globala migrationer ha gjort att den spridits under just den här perioden, eller har förändringar i levnadsättet underlättat spridningen av sjukdomen? Det är sådant man bara kan spekulera i.

Den nya upptäckten presenteras i senaste numret av den internationella tidskriften Journal of Archaeological Science.

Piskmask

Piskmaskinfektion är en av världens vanligaste parasitsjukdomar och förekommer idag främst i områden och länder med bristande hygien. Den smittar oftast genom att människor ätit mat som kommit i kontakt med jord eller avföring. Parasiten kan bland annat orsaka undernäring och anemi som påverkar inlärningsförmågan hos barn och det allmänna hälsotillståndet.

Källa: arkeologerna.com

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.