Foto: SVT

Varmare vatten och lägre nivåer att vänta i Vättern

Publicerad

Nya rapporter från SMHI visar att det blir lägre vattennivåer i Vättern och vattnet kommer också att vara varmare i framtiden.

Två nya rapporter som innehåller klimatberäkningar för Vättern och Hjälmaren visar att sjöarna kommer att få betydligt varmare vatten i framtiden.

– Det här är nytt, vi har inte räknat på vattentemperaturer tidigare, säger Anna Eklund, hydrolog på SMHI men tillägger att resultatet faktiskt inte är helt oväntat.

– Resultatet stämmer överens utifrån de beräkningar som gjorts av lufttemperaturen, säger hon.

”Ekosystemet kommer att påverkas”

I Vättern kan förändringen handla om ett uppvärmt ytvatten på mellan 1,5 till 3 grader, medan bottenvattnet kan bli upp till en grad varmare. I Hjälmaren visar beräkningarna på en uppvärmning på mellan en och två och en halv grad till slutet av seklet, jämfört med idag.

Vad betyder det här i förlängningen?

– Det håller vi på och undersöker just nu, men det man kan säga är att ekosystemet kommer att påverkas, säger Anna Eklund.

Vättern är en kall sjö där det lever många arter som har anpassat sig till det kalla vattnet. Arter som på sikt kan komma att påverkas av ett varmare vatten.

Vidare kan ett varmare vatten och lägre nivåer påverka dricksvattnet, då både Hjälmaren och Vättern fungerar som dricksvattentäkter.

– Ett varmare vatten kan leda till sämre vattenkvalité. Där är väl störst risk i Hjälmaren, som är en grund sjö, där det blir varmt ända ner i botten, säger Anna Eklund.

I Vättern kan man istället hämta vatten djupare, tillägger Anna Eklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.