Anders Edholm, verksamhetschef på vattenverket i Motala Foto: SVT

Varmt Vätternvatten kan kosta Motala mångmiljoner

Uppdaterad
Publicerad

Många kommuner längs Vättern har sitt råvattenintag för dricksvattnet i sjön. Men den heta sommaren har gjort vattnet varmare än någonsin tidigare och bakteriefloran i sjön har ökat dramatiskt. Nu arbetas hårt för att hitta lösningar.

I Motala kommun har man sitt råvattenintag för dricksvattnet bara några få meter ner i Vättern och där måste man nu vidta åtgärder för att reducera bakterierna i vattnet.

– Ett sätt är att hämta in vatten från ett större djup. Ett annat alternativ kan vara att installera en membranfilteranläggning på vattenverket för att hjälpa till med avskiljningen, säger Anders Edholm, verksamhetschef på vattenverket i Motala.

Testar ny teknik

Och i Motala  man har börjat studera tester som är gjorda på alternativ teknik.

– Längst har vi kommit med membranfilteranläggning som är testad i Vadstena vattenverk som har samma typ av råvatten som i Motala. Det finns dock inga beslut om att installera detta. Eventuellt kommer vi att göra det på ett mindre vattenverk för att lära känna teknik och annat, säger Anders Edholm, verksamhetschef på vattenverket i Motala.

Så här kan en membranfilteranläggning se ut. Foto: SVT

25 miljoner kronor

Att söka sig till större djup i Vättern för att pumpa upp vatten och därmed få ett kallare vatten, kan komma att kosta stora belopp.

– Vi har begärt in en bedömning av vad en 3 kilometer lång ledning, för att pumpa vatten från över 20 meter skulle kosta,  då handlar det om en kostnad på cirka 25 miljoner kronor, säger Anders Edholm, verksamhetschef på vattenverket i Motala.

Att hämta vatten längre ut i Vättern kan kosta många miljoner. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.