Åsa Ridne, avdelningschef gymnasie- och vuxenutbildningen Linköping. Hör henne om hur Linköpings kommun planerar att göra i klippet. Foto: Jessica Gow / TT och SVT

Varsam återgång till närundervisning på gymnasieskolorna

Uppdaterad
Publicerad

En ”successiv och kontrollerad återgång” till undervisning på skolorna. Det är svaret från östgötakommunernas utbildningschefer angående att Folkhälsomyndigheten från 1 april inte längre rekommenderar distansundervisning på gymnasieskolorna.

De kommuner i Östergötland som har gymnasier hade i slutet av förra veckan samråd tillsammans med regionens smittskydd för att diskutera hur de ska agera efter påsklovet.

i Linköping kommer man att successivt öka närundervisningen på gymnasiet.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

– Årskurs tre kommer att helt ha närundervisning, säger Åsa Ridne, avdelningschef för gymnasie- och vuxenutbildningen i Linköping.

– Vi reflekterade över det faktum att många ungdomar inte mår bra psykiskt av distansundervisningen. För ett år sedan var det väl lite nyhetens behag, men på sikt har det skapat oro. Vi balanserar lite på slak lina. Det är uppenbart att det behövs mer närundervisning, framför allt för dem som ska ta examen, säger Per-Arne Sterner, bildningschef i Motala.

”Måste ske smittsäkert”

Kristina Lohman, verksamhetschef för gymnasiet i Mjölby, säger att man där tar beslut i frågan under tisdagen eller onsdagen.

– Vi för samtal med medarbetarna. En återgång måste ske smittsäkert. Det är ohyggligt mycket jobb: Till exempel att dela på klasser, att se till att det finns matlådor, säger hon.

Lohman berättar också att tanken att låna lokaler av vuxenutbildningen finns.

Vuxenutbildningen

Barn- och utbildningschefen i Söderköping, Anders Palmgren, påpekar att man där kontinuerligt jobbar med lokala riskanalyser.

– Vi har en fördel eftersom vi har gymnasiet ihop med vuxenutbildningen och de sistnämnda har distansundervisning. Då kan vi glesa ut gymnasieeleverna.

”Successivt och kontrollerat”

Från Finspång meddelar utbildningschefen Anders Pantzar att de ska återgå till närundervisning ”successivt och kontrollerat”.

– Vi kan inte gå upp till 100 procent med en gång. Vi ökar närundervisningen en årskurs i taget. Framför allt för treorna. Vi följer detta noggrant och ser hur det utvecklar sig. Vi har haft ett ganska normalt smittläge efter jul.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet