Varsel på Agroetanol i Norrköping

Publicerad

25 av cirka 100 anställda varslas på Lantmännen Agroetanols anläggning i Norrköping.

Östnytt har tidigare rapporterat om hur Sveriges största etanolfabrik riskerade att komma att läggas ner sedan anläggningen gått med ett par hundra miljoner kronor i förlust de senaste åren.

Sedan i januari har fabriken i Norrköping gått med 25 procents lägre kapacitet.

I dag informerades personalen om att företaget behöver se över organisationen och att 25 personer väntas bli övertaliga. Anställda i alla yrkesgrupper berörs.

Nya förutsättningar

Varslet syftar till att anpassa verksamheten till en minskad produktion i framtiden.

En av orsakerna är förändrade politiska beslut som anses öppna för subventionerad och mindre klimateffektiv etanol. Enligt Agroetanol kommer detta att sätta stark press på den svenska produktionen av etanol.

– Vår etanol är bland den bästa i världen. Från den 1 maj tar man bort villkor som gör att man kan ta in vilken etanol som helst. Svenska regeringen säger att det inte spelar någon roll hur bra etanolen är, säger Bengt Olof Johansson, vd Lantmännen Agroetanol.

Spara 60 miljoner

Han menar de ändrade reglerna går emot regeringens egna mål om fler arbetstillfällen, trygg energiförsörjning och en fossiloberoende fordonsflotta 2030.

– Vi är en framtidsbransch där många fler arbetstillfällen kan skapas och borde uppmuntras istället för att stjälpas.

Med den nya omorganisationen hoppas företaget på att kunna spara 60 miljoner kronor årligen.

– Vi skär ned på allt vi kan. Det är en överlevnadsstrategi så att vi ska kunna övervintra. Vi tror ändå på etanolen på sikt, nu gäller det att överleva tills branschen återhämtar sig, säger Bengt Olof Johansson.

Påverkar fler

Även indirekt kan arbetstillfällen komma att påverkas. Det handlar till exempel om åkerier, underleverantörer och lantbruk i regionen.

– Det kanske är 500 heltidsarbetande som vi sysselsätter, säger Johansson.

I eftermiddag inleds de fackliga förhandlingarna.

Politikerreaktioner

Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande i Norrköping, kommenterar dagens varsel så här:

– Jättetråkigt besked. Samtidigt ett varsel som hade kunnat undvikas. Nu behöver vi tillsammans med företaget och de fackliga organisationerna titta på möjliga lösningar för att inte tappa kompetensen men också försöka påverka för att möjliggöra en positiv utveckling istället, säger Stjernkvist.

”Väldigt olyckligt”

Sedan regeringen beslutade att ta bort tullvillkoret för låginblandning i bensin i Sverige har Lantmännen uttryckt önskemål om en övergångstid på två år till dess att gemensamma regler införs i EU.

Oppositionsrådet  Karin Jonsson (C) i Norrköping kallar detta ”väldigt olyckligt”.

– Regeringen måste se till en helhet och hitta övergångsregler så inte den inhemska produktionen slås ut innan de gemensamma EU-reglerna träder i kraft 2017, säger hon i en kommentar.

Agroetanol är Sveriges enda storskaliga tillverkare och leverantör av spannmålsbaserad drivmedelsetanol.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer