• Viktigt meddelande:

    Det brinner i området mellan Bonäs, Kumbelnäs och Musisjön. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Det är risk för fallande träd och räddningstjänsten behöver arbeta ostört. Läs mer här

De skippade skidorna – cyklade sig igenom Vasaloppet

Uppdaterad
Publicerad

Kändes Dalarna för långt bort och skidorna för dåligt vallade? Då var Campushallen i Linköping ett alternativ för den som ville delta i årets Vasalopp.

Intresset för det alternativa Vasaloppsåkandet är stort. Loppet startar, liksom det i Sälen, klockan 08:00 på morgonen och fortsätter sedan fram tills målgången i Mora -  cirka fyra timmar senare.

För att ge den där äkta Vasaloppskänslan serveras blåbärssoppa och bullar. Motståndet på spinningcyklarnas pedaler regleras dessutom utefter skidspåren.

– Det började som ett rolig grej, sedan tänkte vi ”varför inte erbjuda lite tv samtidigt som vi cyklar”. Sedan har det blivit större och större. Alla pass är fullbokade, säger Helen Salenmo som är gruppträningskordinator i Campushallen.

– Det svåraste är att det kommer göra ont på väl valda ställen, det gör det redan efter en timme så fyra timmar kommer bli mäktigt.

Är det någon som faktiskt klarar hela loppet?

Ja, ganska många till och med.

Bland cyklisterna finns erfarna atleter som vet vad som krävs för att klara av det tuffa passet.

– Havregrynsgröt. Sedan är det klart att det är en fördel om man har en vana av att träna uthållighetssport, säger Lena Högberg som deltar i cykelloppet.

– Vi har som motto att det ska gå lätt, även om det är jobbigt, säger Camilla Edlund, också hon deltagare i årets lopp. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer