Foto: SVT

Vattentillgången i länet minskar

Publicerad

I Östergötland har vattentillgången minskat och nivån på flera platser i länet är under det normala. Den minskande vattennivån påverkar till exempel husägare med egen brunn och lantbrukare.

Ett exempel där vattennivån har minskat snabbt är Glan, som just nu når en nivå på 20.63 meter över havet. Om nivån landar på 20.47 meter över havet får man inte längre tappa ur vatten ur sjön.

– Det har sjunkit snabbt, 6-7 centimeter i veckan, säger Marcus Bennström, energistrateg på Tekniska verken.

Ytterligare konsekvenser kan till exempel bli att båtar riskerar att gå på grund.

– Vi har haft två väldigt torra år. Vi är i ungefär samma läge som förra året, säger Marcus Bennström.

I Göta Kanal har vattennivåerna också minskat, men utan lika drastiska konsekvenser. Här var man förberedd och gick in i säsong med 70-90 centimeter mer vatten än föregående år.

–  Vi är inte alls oroliga i dagsläget. Vattennivån har sjunkit med ca 20-30 cm sedan i våras men det gör det varje år, på grund av värmen. Tack vare marginalen som vi gick in i säsongen med så är det inget problem. I hela Göta kanal finns det fortfarande tillräckligt med vatten, berättar Roger Altsäter, VD för Göta Kanal.

I år har omkring 100 millimeter regn fallit över Glan, vilket är ungefär hälften av vad som föll förra året.

– Det ser ut att vara torrt i en månad till, säger Jonas Olsson, vakthavande hydrolog, SMHI.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.