Vätternrundan ett tidigare år. Foto: TT

Vätternrundan sprids ut i år

Publicerad

Den vanliga Vätternrundan ställs in i år som en följd av coronapandemin. Istället får cyklisterna köra en tur i sina hemtrakter eller hemma i vardagsrummet.

Den första Vätternrundan kördes 1966. I år blir det ingen. Inte på landsvägarna runt Vättern iallafall. Att samla 38.000 cyklister på ett ställe fungerar inte när en stor del av vår vardag just nu går ut på att stoppa möjliga smittvägar.

Organisationen bakom cykelveckan i Motala försöker uppmuntra cyklister att ändå ta sig ut på vägarna.

– Alla som vill cyklar någon runda runtom i Sverige. Sedan registrerar man detta genom att skicka in sin rutt, säger VD:n för Vätternrundan Gunilla Brynell-Johansson.

Alla som är anmälda och har genomfört 2020 års lopp får medalj om man registrerar sin rutt på Vätternrundans hemsida. Både cykling ute på väg och cykling inomhus på en så kallad trainer räknas.

Målet är att få folk att fortsätta med sina motionsvanor trots att hela cykelveckan i Motala är inställd.

Nu börjar arrangörerna förbereda inför 2021 istället. Den som anmält sig till årets lopp kan få 50 procent av anmälningsavgiften tillbaka eller så används den som grundplåt till betalningen för nästa års lopp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.