Vattnet i hamnen pumpas ut: ”Har nått kulmen”

Uppdaterad
Publicerad

Vattenståndet i Valdemarsviks hamn ligger omkring en meter över det normala. Nu ska RTÖG pumpa ut vattnet och kommunen meddelar att det nu nått sin kulmen.

– Det är extremt ovanligt att det inträffar. Mig veterligen har en sådan här situation aldrig uppstått tidigare här, säger Helena Karlsson, kommunikatör.

Det är Räddningstjänsten Östra Götaland, RTÖG, som står för vattenpumpningen, men Valdemarsviks kommun bistår med personal som kan hjälpa till. Men nu under morgonen, ska kulmen ha nåtts.

– Det vi ser nu är att vattennivån sjunker och att vindarna vänt. Det har slutat strömma inåt och går nu istället utåt. Men vi sätter in pumpar för att hjälpa till att bli av med vattnet, säger Helena Karlsson.

Valdemarsvik

Redan under morgonen har vattnet sjunkit med cirka 10 centimeter. Enligt Valdemarsviks kommun ska inga privatpersoner ha drabbats av vattenståndet.

Enligt Valdemarsviks kommun har de barriärer som Räddningstjänsten byggde igår brustit under morgonen och vatten har trängt in i flera byggnader i området. RTÖG är på plats för att reparera skyddsbarriärer och inleda vattenpumpningen.

Enligt Eon är det strömavbrott i området med anledning av översvämningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valdemarsvik

Mer i ämnet