Växande oro kring polisens framtid

Uppdaterad
Publicerad

Ett år efter den stora omorganisationen av polisen växer kritiken ute i de mindre kommuerna. Många är fortfarande oroliga för hur det blir när polisstationerna stänger.

Enligt polisen var deras mål med den nya organisationen att komma närmare allmänheten. I Kisa har det beslutats att polisstationen där ska ombildas till ett poliskontor. Men elva månader in i omorganisationen finns fortfarande inget bestämt datum över när det ska ske.

– Idag har vi ju poliser som utgår härifrån och som väl känner till de lokala förhållandena. Men nu ska man ha en grupp poliser som ska serva flera kommuner. Då undrar jag hur man ska kunna säkerställa den lokala förankringen, säger Hans Måhagen (S), kommunalråd i Kinda kommun.

För hög belastning

Polisförbundet menar att man behöver minska antalet uppdrag som polisen har. Annars krävs fler poliser som först måste utbildas.

– Att jobba med allt det vi gör idag och samtidigt komma närmare medborgarna, det tror jag inte fungerar, säger Martin Ulvenhag, regionordförande för Polisförbundet.

Enligt regionpolischef Ulrika Herbst är det viktig att man kommer igång med arbetet i den nya organisationen.

– Man ska ta all oro på allvar. Nu gäller det för oss att sätta organisationen, få polisområdena på plats och börja arbeta, säger hon.

Behövs fler

Polisens nya uppdrag kräver att de har en stark förankring lokalt, samtidigt som det ska finns kapacitet för en effektiv insatsverksamhet.

– Vi måste se till att vi är lika många så att vi kan jobba med båda delarna, säger hon.

Ulrika Herbst menar polisen inte är optimalt bemannad i dag, men arbetar för att lösa problemet.

– Men det är inget vi kan lösa över en dag. Det kommer att ta tid, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer