Debatt i köket på Folkungaskolan kräver hygieniska mössor. Från vänster: Rebecka Hovenberg (MP), Linnea Jägestedt (M), reporter Tina Enström och Chris Dahlqvist (SD). Foto: Ulf Persson/SVT

Kött, vego eller eko – så vill politikerna styra elevernas skolmat

Uppdaterad
Publicerad

I det lilla på tallriken ryms storpolitiken. Det märks när Linköpings kommun nu ska besluta om ett nytt kostavtal för sina skolor. Då dyker frågor som klimatkrisen, massdöd av insekter, skattepengar och elevens valfrihet upp och där har partierna olika syn.

Från årsskiftet blir det nya regler för skolmaten i Linköping. I kostavtalet lyfts vegetariskt och närproducerat fram, något oppositionspartierna Miljöpartiet och Sverigedemokraterna har åsikter om.

Rebecka Hovenberg (MP):

– Vi borde gå längre. En vegetarisk dag i veckan vore bra.

Chris Dahlqvist (SD):

– Huvudkomponenten ska vara kött!

Linnea Jägestedt (M):

– Valfriheten är viktigare.

Se hela debatten i klippet ovan

Bakom det nya kostavtalet står allianspartierna i Linköping: Moderaterna, Centern, Kristdemokraterna och Liberalerna. 

”Vegetariskt som ett mer stående alternativ skulle gynna miljön”, säger eleven Olivia Hamre i inslaget. Foto: Ulf Persson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.