Martin Andersson har en sysselsättningsplats via ”daglig verksamhet” – och fick tidigare ersättning från Försäkringskassan. Men trots att han har en funktionsnedsättning och behöver mycket stöd och handledning bedömer Försäkringskassan nu att han kan klara ett vanligt jobb. Hans mamma Catarina Nilsson är orolig för hur hans liv ska förändras eftersom han nu tvingas söka socialbidrag. Foto: SVT

Vems ansvar är det att hjälpa Martin och Daniel?

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Om man har en funktionsnedsättning ska man inte behöva söka försörjningsstöd. Ändå blir det så. För Martin som har en utvecklingsstörning. För Daniel som har autism. Nu har Försäkringskassan fått i uppdrag av Regeringen att se till att de inte hamnar mellan stolarna. Men vems ansvar är det att hjälpa Martin och Daniel?

Tina Enström

Reporter

När jag träffar Martins mamma tror jag inte att det är sant. Jag tror på riktigt att hon har missuppfattat allt. För så här kan det väl ändå inte fungera?

Tvingas söka försörjningstöd

En kille som behöver hjälp med att handla, öppna post och betala räkningar – som har en intellektuell funktionsnedsättning – kan väl inte helt plötsligt skickas till Arbetsförmedlingens kundtjänst? Utan någon inkomst att betala mat och hyra för?

Men det är sant.

Martin betalar först mat och hyra med arvet från sin farmor och farfar, pengar som skulle fungera som en pensionsförsäkring. Och efter det söker hans gode man varje månad pengar från socialtjänsten. Hur blev det så här?

Kan inte planera framtiden

Sedan dess har jag fått kontakt med hundratals andra drabbade och deras anhöriga. Som berättar liknande historier. Jag har träffat Daniel, som blev deprimerad och fick självmordstankar när hans aktivitetsersättning drogs in.

Oron för att inte kunna planera framtiden kan vara tuff för vem som helst. Daniel har dessutom autism och behöver en tillvaro som är förutsägbar. Nu hänvisas han till socialtjänsten för att söka pengar – månad för månad – och kan inte planera framåt.

Antalet avslag rusade i höjden

Försörjningsstöd ska vara en tillfällig lösning. För människor som kan ta ett vanligt jobb. För dem som har en funktionsnedsättning finns det andra system – ersättningar via Försäkringskassan.

Men 2017 hände något. Då rusade antalet avslag i höjden.

2018 var det tre gånger så många som förlorade sin aktivitetsersättning när den skulle omprövas jämfört med 2016. Ingenting i lagstiftningen har förändrats. Ingenting i praxis från domstolarna ändrades mellan de här åren.

Ändå får så många fler avslag, precis som Martin och Daniel.

Socialtjänstens handläggare: ”De ska inte vara här”

Och socialkontorens handläggare säger att en del som söker försörjningsstöd nu varken kan prata i telefon eller att skicka in räkningar. ”De ska inte vara här, säger de.”

Så vad beror det på?

Försäkringskassans områdeschef säger att de har ”utvecklat utredningarna” så att de ”har blivit mer utförliga”. Och specialistläkaren Håkan berättar att han har märkt det. Han ägnar numera halva sin arbetstid åt att skriva om intyg som Försäkringskassan underkänt. Och ändå får många av hans patienter avslag – även dem som enligt Håkan är solklara fall.

Ministern: ”De ska inte vara där”

Håkan tror många gånger inte att det är sant. För det är patienter med så pass stora behov och funktionsnedsättningar. Det trodde först inte heller socialförsäkringsministern Annika Strandhäll när hon såg vår förra granskning i februari. Om man har en funktionsnedsättning ska man inte behöva söka försörjningsstöd, slog hon fast

Sedan dess har regeringen gett hela tre regeringsuppdrag som handlar om aktivitetsersättningen. Och Försäkringskassan har fått i uppdrag att se till så att ingen hamnar mellan stolarna.

FK hänvisar till: Socialtjänsten

När jag frågar Försäkringskassans områdeschef vad uppdraget innebär säger hon: ”Vi ska lotsa personer som får avslag vidare till Arbetsförmedlingen, vården, kommunens arbetsmarknadsavdelning och försörjningsstöd.”

En lösning för att Martin och Daniel inte ska hamna mellan stolarna är alltså, enligt Försäkringskassan, att hänvisa dem till: Försörjningsstöd.

Ingen vet vart de tar vägen

Nästa år ska ISF, Inspektionen för socialförsäkringen, ta reda på vad som händer med alla dem som har blivit av med sin aktivitetsersättning.

Idag vet ingen.

Jo de drabbade vet. Och Martins och Daniels mammor och alla de andra anhöriga. För det är de som måste finnas där när samhället inte längre ställer upp.

Här finns hela granskningen och 800 berättelser från dem som berörs av det här.

Här finns en dokumentär som visar hela vår granskning från februari i år.

Socialbidrag och aktivitetsersättning

Försörjningstöd, eller socialbidrag som det hette tidigare, ska vara en tillfällig lösning. Det är till för människor som kan ta ett vanligt jobb, men som för tillfället behöver extra stöd.

För att få försörjningsstöd måste man söka jobb och ”stå till arbetsmarknadens förfogande”. Försörjningsstöd är alltså inte till för personer med en funktionsnedsättning som har en daglig verksamhet.

Daglig verksamhet är en sysselsättning som man kan få via kommunen om man har en funktionsnedsättning som innebär att man inte kan ta ett vanligt jobb.

Försörjningsstöd (eller socialbidrag) betalas ut av kommunen. Om fler personer får försörjningsstöd påverkar det alltså kommunens budget.

Om man har en funktionsnedsättning och därför inte kan jobba ska man få ersättning från Försäkringskassan. Tidigare hette det förtidspension. Numera heter det sjukersättning.

Men innan det avgörs om man kan jobba eller inte så kan man få aktivitetsersättning. Det kan man få när man är mellan 19 och 29 år. Försäkringskassan gör en omprövning vartannat eller vart tredje år.

För att få aktivitetsersättning måste arbetsförmågan vara nedsatt i minst ett år framåt. Man lämnar in läkarintyg och Försäkringskassans handläggare gör en bedömning och fattar beslut.

När man fyller 30 år kan man inte längre få aktivitetsersättning. Då måste man söka sjukersättning. För att få det ska man lämna in ett läkarintyg och Försäkringskassans handläggare ska bedöma att man inte kan jobba under resten av sitt liv.

Aktivitetsersättning och sjukersättning betalas ut av staten. Det påverkar alltså inte kommunens budget.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.