UG-reportern om att domen i högskolehärvan rivs upp: ”Verkar inte röra bevisningen”

Publicerad

Tre dömdes till fängelse – men nu rivs domen upp. Uppdrag Gransknings reporter Samir Bezzazi nystade upp härvan kring högskoleprovet. Nu uttalar han sig om de nya uppgifterna i fallet.

Fem män och tre kvinnor dömdes för inblandningen i högskolehärvan, och 23 för att ha köpt tjänsten. Men under tisdagen meddelade Göta Hovrätt att fallet måste tas om, på grund av jäv.

Hur påverkar detta försvaret, ses de tidigare dömda som oskyldiga?

– Inte utifrån det här beslutet. En ny rättegång kan leda till att försvaret kommer ny bevisning, men det här beslutet handlar inte om bevisningen. En ny rättegång kan leda till ett nytt utfall – frias de tidigare dömda där ska de ses som oskyldiga.

Hur kan det här påverka den kommande rättegången?

– Vittnen ska kallas tillbaka igen, och försvaret kan försöka hitta nya frågor eller komma med ny bevisning. Det skulle kunna påverka processen och då står vi inför ett nytt läge, avslutar Samir Bezzazi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer