Foto: SVT

Verksamhetschefen: ”500 fler barn har sökt hjälp i år”

Uppdaterad
Publicerad

Kön till barn- och ungdomspsykiatrin ringlar lång i både Linköping och Norrköping.

Mellan januari-augusti 2016 vände sig 2700 barn till BUP-kliniken i Linköping.

”Ett ökat tryck”

– Vi märker av ett ökat tryck. Det är 500 barn fler som sökt hjälp i år jämfört med 2015, säger Roberto Felizia, verksamhetschef på BUP-kliniken i Linköping.

SVT granskar barnpsykiatrin

På grund av att fler har vänt sig till kliniken har personalen hittat nya arbetssätt för att ge barnen och familjerna vård.

”Vi erbjuder gruppsamtal”

– Vi har fått ändra strategier för att kunna ta emot fler och inlett något som heter psykoedukation, det vill säga utbildning i grupp, säger Roberto Felizia.

Utbildningen består av gruppsamtal där flera föräldrar deltar för att få generella råd kring barnets psykiska tillsttånd. Genom detta har Region Östergötland levt upp till vårdgarantin, som innebär att patienten har rätt till vård inom 90 dagar. (För BUP är det 30 dagar som gäller – se artikel här.)

Därefter hamnar patienterna i en flaskhals och väntetiden för att få en barnutredning genomförd av psykolog och läkare tar 1,5 år.

Anna: ”Föräldrar vågar inte öppna sig i grupp”

Anna Paulsen, ordförande på Autism- och Aspergerföreningen i Östergötland menar att gruppsamtalen fyller en viss funktion med att det är långt ifrån en individuellabedömning av barnet och att många föräldrar inte väntar öppna sig i grupp.

Att få en diagnos är viktigt

– Det är först efter en utredning som barnet  kan få en diagnos och i och med det bättre stöd inom både LSS och skola. Det gör att en diagnos är oerhört viktig i många fall, säger Anna Paulsen.

Många klagar på långa väntetider

Till Patientnämnden i Östergötland dit man kan vända sig om man inte är nöjd med vården inkom under 2015 och 2016 sammanlagt tio klagomål som rör långa väntetider inom barnpsykiatrin. Många föräldrar beskriver en ohållbar situation:

”Barn 9 år har inte uppnått något ämne i skolan. Föräldrarna har varit i kontakt med BUP som upplyst om en väntetid på minst 2 år för utredning”

”Sonen blir bara sämre och mår dåligt när han skapar osämja med syskon och i skolan. Föräldrarna känner sig maktlösa.”

”En mamma har fått besked om att utredning kan ta två år. Nu har det gått tre år och hon får ingen besked.”

Kortare kö hos privat vårdgivare

Region Östergötland har som ev av få regioner och landsting i landet konkurrensutsatt barnpsykiatrin och tecknat avtal med det privata företaget Psykiatripartners som ska ta över 25 procent av BUP:s patienter.

Psykiatriparterns öppnade den 1 juni och erbjuder i dagsläget kortare väntetider.

– Vi har märkt att många väntar på utredning och de blir förstås glada när de får snabb hjälp, men nu märker vi dagligen att remisserna ökar så vi får se hur länge vi inte har någon kö, säger Håkan Wisung vd på Psykiatriparterns.

Familjer orkar inte vänta – betalar själva

Ett annat privat företag som gör neuropsykiatriska utredningar på barn i Norrköping är Psykologutredningar Sverige AB.

De får ständigt förfrågningar på grund av de långa väntetiderna i Östergötland och det förekommer att familjer själva väljer att bekosta en utredning.

– Hos oss kostar en utredning genomförd av läkare och pyskolog 20.000 kronor och man får tid inom 14 dagar, säger Patrick Larsson, psykolog på Pysykologutredningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar barnpsykiatrin

Mer i ämnet