I det här höghuset var det tänkt att odla grönsaker på höjden. Foto: Plantagon

Konkurs för vertikalodling i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Företaget Plantagon skulle byggt ett växthus på höjden utmed E4:an i Linköping. Igår meddelades att företaget är försatt i konkurs. I de ursprungliga planerna diskuterades att Tekniska verken skulle försett växthuset med koldioxid och spillvärme.

Till webbsajten Agfo säger konkursförvaltaren och advokaten Lars Nylund att det svensk-amerikanska bolaget inte kan betala sina skulder.

Redan för åtta år sedan berättade vi om Linköpingsprojektet. Tanken var att ta tillvara värme- och koldioxidöverskottet från en biogasanläggning. Genom att odla grönsaker på en spiral som löper genom huset skulle det ge en tio gånger så stor yta att odla på, än om de använt ett vanligt växthus.

Linköping

Vill få till rekonstruktion

Plantagon har tidigare haft inomhusodling i DN-husets källare i Stockholm. Enligt Agfo så vill konkursförvaltaren försöka få till stånd en rekonstruktion av bolaget för att verksamheten ska kunna fortleva.

Corren.se skriver att Linköpings kommun ska ha investerat 1,4 miljoner kronor för detaljplan och infrastruktur avseende anläggningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet