Therese Sonehag, utredare hos Riksantikvarieämbetet. Foto: SVT

”Vi ska bevara för kommande generationer”

Uppdaterad
Publicerad

Runt om i landet finns fornlämningar och andra kulturhistoriska objekt som hotas av klimatförändringarna. Det kan handla om högre havsnivåer och varmare vinterväder som ger mer fukt, till exempel. Det här är något som myndigheter nu måste planera för.

I takt med att klimatet förändras så kommer också vårt kulturarv att påverkas.

– Det är framför allt detta med ökad temperatur och mer varierad väderlek. Kraftigare väderväxlingar och ofta temperatur runt noll. Att det inte längre blir snötäcke och frost kan få väldigt stora konsekvenser, säger Therese Sonehag, utredare hos Riksantikvarieämbetet.

Gotland

Det blir allt viktigare att förebygga de hot som man nu förutspår.

– Kulturmiljöer är det något som vi ska bevara för kommande generationer. Det är något som vi bara har ett exemplar av. Det är viktigt att det finns med i samhällsplaneringen. Att kulturmiljön finns med på alla kartor när man tittar på riskplanering eller krisberedskap, säger Therese Sonehag.

Mer i ämnet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet