I blåljussimulatorn ska man kunna träna på utryckningar. Foto: SVT / Carl Bruno Tersmeden

Videospelet som tränar upp ambulansförare

Uppdaterad
Publicerad

Att träna utryckningar är svårt i verkliga livet, därför har VTI i Linköping nu tagit fram en blåljussimulator.

På statens väg- och transportforskningsinstitut har man i flera år gjort simulatorer till tågbranschen, små fejklok med dataskärmar inuti, där blivande tågförare kan träna på att köra i olika besvärliga situationer, eller till exempel öva in nya signalsystem. Nu gör man en satsning mot räddningstjänsten också.

Med en blåljussimulator får blivande ambulansförare träna upp sig med övningar som inte skulle kunna skapas i verkligheten.

Linköping

– Vi tar hjälp av branschen för att få reda på vilka situationer de tycker det är viktigt att träna på, berättar forskningsledaren Birgitta Thorslund.

Ett spel som ska kännas verkligt

Ambulanssjukvården i Stockholm har köpt ett exemplar av blåljussimulatorn, det andra står i Linköping. En maskin kostar ungefär en halv miljon kronor. Dataprogrammet utvecklas hela tiden för att bli så realistiskt som möjligt och efter körningen kan man titta på den och diskutera besluten föraren tog.

Framöver funderar man också på att bygga in en funktion där utryckningen poängsätts.

Vi lät en ambulansförare testa maskinen, se i klippet ovan hur det gick.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet