Foto: SVT

Vik i Vättern kraftigt förorenad

Uppdaterad
Publicerad

Provtagningar i Sörviken i norra Vättern visar på höga halter av ovanliga cyanobakterier. Så höga att proven inte gick att analysera inomhus.

Det är forskare från Lund som med hjälp av dykare kartlagt ett område på 160.000 kvadratmeter i Sörviken vid pappersbruket i Olshammar där de menar att svavelväte och bakterier dominerar totalt.

Halterna var så höga att proverna fick analyseras utomhus.

– Den här lukten av svavelväte var så stark att man inte kunde ta in det på laboratoriet. Det har jag aldrig stött på innan, varken i sediment- eller vattenprover, säger limnolog Helene Annadotter.

Enligt forskarna har den här typen av bakterier – Oscillatoria subcapitata – tidigare bara påträffats i svavelkällor.

– Det är en sån cyanobakterie som kan bilda väldigt starka gifter, som nervgifter och levertoxiner, säger Helene Annadotter.

Helene Annadotter, limnolog. Foto: SVT

Länsstyrelsen som är kontrollmyndighet har ingen egen dokumentation från området och förvånas över upptäckten. 

– Merparten av det som ligger här kommer uppenbart från den här verksamheten och den har pågått under väldigt lång tid. Det vi ser här är resultatet av gamla synder, säger Peder Eriksson, enhetschef på Länsstyrelsen Örebro län.

Pappersbruket har idag tillåtelse att släppa ut obegränsad mängd svavel i vattnet och behöver inte redovisa hur mycket som rinner ut i sjön. För enligt länsstyrelsen påverkar inte utsläppen miljön och det är inte heller någon fara för dricksvattnet.

– Vättern är en väldigt stor sjö, Sörviken är en liten vik. det finns föroreningar inne i den här viken och de ligger på botten. De mätningar som görs ute i Vättern visar att det är bra vatten där, säger Peder Eriksson.

Peder Eriksson, enhetschef på Länsstyrelsen Örebro län. Foto: SVT

– Vi vet om att det finns fiberbankar i Sörviken. Det är gamla cellulosafibrer som hamnat på botten, säger Ulrika Kraft Stenlund, vd Aspa bruk.

Hur jobbar ni för att försöka rena utsläppen?

– Vi jobbar hela tiden med att förbättra vår miljöpåverkan.

Betyder det att de här fiberbankarna inte byggs på ytterligare?

– De kommer minska, ja. Det kommer bli bättre, säger Ulrika Kraft Stenlund.

Ulrika Kraft Stenlund, vd Aspa bruk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.