Se jämförelsen av artrikedomen i våra vanligaste skogstyper. Nicklas Jansson och Karl-Olof Bergman förklarar vad studien visade. Foto: SVT/ Christian S Zetterdahl

Ny studie visar: Det saknas liv i våra unga granskogar

Uppdaterad
Publicerad

Det saknas liv i våra grandominerade produktionsskogar. Det visar en ny stor studie av Östergötlands skogar där framförallt skalbaggar och moss-och svamparter lyser med sin frånvaro.  

– Vi vet egentligen väldigt lite om de östgötska granskogarna så vi jämförde artrikedomen och vilka skalbaggar som lever i de vanligaste skogstyperna; naturskog, produktionsskog och hyggen, säger Nicklas Jansson, biolog på Länsstyrelsen Östergötland.

”Nästan inget liv i unga produktionsskogar”

För studien placerades över 200 fällor ut i 36 olika skogsområden och som lyckades fånga in över 74 000 skalbaggar. Och resultaten för de olika skogstyperna är mycket tydliga.

– Vi ser att många arter hittar vi bara idag i gammal skog, där det finns mycket död ved som gynnar livet för skalbaggarna. I andra yngre produktionsskogar är det nästan inget liv alls, vilket är väldigt tragiskt. Det kommer vara tufft för många arter att överleva på lång sikt, säger han.

Nicklas Jansson och Karl-Olof Bergman har fått syn på några skalbaggar. Foto: SVT/ Christian S Zetterdahl

Karl-Olof Bergman, docent i naturbiologi vid Linköpings universitet, säger att det är viktigt att gamla skogar finns kvar och att man måste börja spara grova träd och mer död ved vid avverkningar.

– I Östergötland har vi idag knappt tre procent skyddade skogar – det räcker inte för att kunna bevara alla arter i hela skogslandskapet, säger han.    

–  Vi måste ha en levande diskussion hur vi ska sköta våra produktionsskogar i framtiden. Hur kan vi kombinera massa- och virkesproduktion med den biologiska mångfalden, avslutar Nicklas Jansson.

Se mer i klippet ovan –  jämförelsen av artrikedomen i våra vanligaste skogstyper.

Studie av biologisk mångfald i Östergötlands skogar

Studien är ett samarbete mellan Länsstyrelsen Östergötland, Linköpings universitet och skogsägarna Holmen skog, Boxholms skogar, Linköpings stift, Baroniet Adelswärd och Sveaskog.

Fältarbetet har gjorts av biologistudenterna Rebecca Petersen och Angelica Weisner från Linköpings universitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.