Svenska myndigheter hoppas i framtiden kunna stoppa rattfylleri. Polisen och Trafikverket vill nu införa utbildade trafiknykterhetskontrollanter. Foto: TT

Fler kontrollanter ska ge färre fyllon i trafiken

Uppdaterad
Publicerad

I runt 25 procent av alla dödsolyckor på de svenska vägarna är alkohol eller droger inblandat, enligt Trafikverket. Därför ska nu Trafikverket och polisen undersöka om man kan införa trafiknykterhetskontrollanter.

Dessa kontrollanter får befogenhet att stoppa fordon och genomföra nykterhetskontroll.

– Vi har en gemensam bild av att detta är en intressant väg att gå, säger Maria Krafft, trafiksäkerhetsdirektör vid Trafikverket.

Forskning visar att många synliga nykterhetskontroller har en direkt påverkan på antalet alkoholrelaterade olyckor, skriver polisen i ett pressmeddelande.

”Behöver få upp mängden kontroller”

– Vi behöver få upp mängden kontroller utan att ta resurser från polisens arbete, men polisen kommer finnas till hjälp i de fall personer blåser positivt, säger Maria Krafft.

Är det ”vanliga” personer som skulle agera som trafiknykterhetskontrollanter?

Det kommer att krävas utbildning. Man kan tänka sig att det skulle kunna handla om ordningsvakter eller väktare eller personer som arbetar inom en närliggande funktion, säger Maria Krafft.

Närmast kommer juridiska och organisatoriska möjligheter att utredas. Och förhoppningen är enligt Maria Krafft att hitta en funktion som kan komplettera polisens arbete.

Det gemensamma arbetet bedrivs inom ett projekt och planeras att införas under 2019.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer