Foto: Efrem Lukatsky TT

Vill minska fiskeutrustning på botten

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Havs- och vattenmyndigheten är så mycket som 27 procent av allt avfall som hittas på våra havs- och sjöbottnar fiskeutrustning. Nu ska yrkes- och fritidsfiskares fiskevanor undersökas för att få bukt med problemet.

– Jag är förvånad att det är så mycket. Vad jag tänker är att det är nätfiskare, där nät förloras och blir kvar på botten. Fisk fastnar i näten och det är naturligtvis inte bra, säger Roger Ivarsson, från Mjölby fiskevårdsförening.

Det är Havs- och vattenmyndigheten som nu vill undersöka marknaden för fiskeutrustning genom en enkät. Frågorna, som riktar sig till fritidsfiskare och yrkesfiskare handlar bland annat om hur fiskeutrustning köps och hur den kasseras.

– I Svartån i Mjölby finns mycket grenar och skräp på botten, som dragen fastnar i och linorna går av. Det är väl sådan utrustning jag ser blir kvar på botten, säger Roger Ivarsson.

”Har kvar fiskeutrustning sen 30 år tillbaks”

Samtidigt berättar han att han oftast inte gör sig av med sin fiskeutrustning.

– Jag kastar ingenting, jag har kvar grejer sen 20-30 år tillbaks. Om jag skulle kasta någonting kastar jag det på en återvinningsstation, det är ju oftast metall, säger han.

Mjölby Fiskevårdsförening är en ideell förening som arrenderar vatten från Mjölby kommun.

– Alla pengar som kommer in går tillbaka till kommunens vatten. Vi sätter ut fisk i Skogssjön och i Svartån för cirka 100 000 kronor per år, säger Roger Ivarsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.