Vill rädda världen med JAS-miljarder

Publicerad

Satsa JAS-miljarderna på försvar mot asteroider istället för nya stridsplan, det menar Piratpartiets ungdomsförbund som nu kritiserar statens miljardsatsning.

Det är Piratpartiets ungdomsförbund som ifrågasätter statens miljardsatsning på nya JAS-plan. I en debattartikel kräver de att Sverige lägger pengarna på ett asteroid-försvar istället.

– I nuläget skulle jag säga att det är viktigare att försvara oss mot rymden än att försvara oss internationellt, Anton Nordenfur, ordförande Ung Pirat östra distriktet.

Är det en realistisk satsning?

– Det är inte realistiskt att vi alena skulle kunna göra det som en stat. Men en stat måste vara före de andra och vi måste satsa och säga att det här är viktigt, säger Anton Nordenfur.

Det var i fredags som det störtade en meteorit i Ryssland, ingen omkom men flera skadades. Mot den typen av rymdhot finns det redan idag satsningar, bland annat från EU. Men det är inte tillräckligt enligt kritikerna.

– Det är väldigt svårt att ta det på allvar när man inte upplever det rakt på sak, om det här hade varit i Stockholm istället hade vi sett en mycket större katastrof och alla hade pratat om det, säger Anton Nordenfur.

Enligt honom kommer skräckscenariot till slut tvinga oss att inse hur allvarligt läget är.

– Förr eller senare kommer vi antingen att bli tvingade att ta större ansvar när vi inser hur allvarligt det kan vara eller så kommer mänskligheten att rotas ut, säger Anton Nordenfur.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer