Foto: SVT

Fortsatt planering av vindkraft trots motstånd

Uppdaterad
Publicerad

Trots många motgångar för vindkraften finns långt framskridna planer för att bygga flera vindkraftverk i Kolmården i Norrköpings kommun. Hittills har grannar och kommunens egna ekologer satt stopp för planerna – men nu hoppas vindkraftsbolaget att opinionen ska svänga.

– Det som är allra mest bekymmersamt är att det här är ett oerhört fågelrikt område idag med 15 eller 20 rödlistade arter eller artskyddade fåglar, sa Jan Moberg, ordförande i hembygdsföreningen Kvarsebo till SVT Nyheter Öst i augusti i år.

Det är ett exempel på alla turer som varit kring vindkraften i Norrköping. Men ett faktum är att Ramström vind som vill bygga vindkraftverk här har ytterligare planer: bland annat vill de bygga på Morkulleberget, öster om Kvarsebo och även nordväst om Strömsfors.

Fler ansökningar finns inne från andra håll men att få tillstånd verkar ta tid och det har inte varit lätt att få med sig lokalbefolkningen. Men det kan finnas sätt att kringgå problematiken.

 – När man vill etablera i ett område så är det väldigt bra om man tidigt tar kontakt med ortsbefolkningen så att de också kan känna att det här är någonting de själva kan dra nytta av, att de själva kan gå in med andelar i ett vindkraftverk. Då känns det som man kan stå ut med de problem som ändå kan uppstå för vissa i form av buller, anser Stefan Arrelid, ordförande i Naturskyddsföreningen i Norrköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.