Visby blir utan solstatistik denna sommar, säger Lisa Frost, meterolog på SMHI. Foto: SVT

Visby får inte vara med i årets solliga

Uppdaterad
Publicerad

Solligan är i full gång, där man listar antalet soltimmar på olika orter i Sverige. Visby har vunnit flest gånger men kan i år inte vara med – på grund av en trasig solmätare.

Solligan har presenterats i Rapports 19.30-sändning sedan 1990. Solligan 2017 inleddes som vanligt på midsommaraftonen och avslutas efter sju fullbordade veckor.

LÄS MER: Karlskrona tar täten i solligan

Flest vinster i solligan genom tiderna har Visby med elva stycken, följt av Luleå och Ölands norra udde. Men i år stryks Visby ur ligan på grund av att SMHI inte får några värden från solmätaren.

– Den har varit trasig sen i våras och tekniker har varit där och försökt laga den flera gånger, men inte lyckats ännu, säger Lisa Frost, meterolog på SMHI.

Står inte utan statistik

Det innebär att Visby inte kan få någon toppnotering i år. Att någon annan ort tar ledningen är dock ingen risk, då ingen annan ort är i närheten av lika många vinster.

LÄS MER: SVT väder – prognoser och artiklar

Trots det står Gotland inte helt utan solstatistik.

– Det finns ändå en mätstation till, Hoburg på södra Gotland, man får titta på den, säger Lisa Frost.

Förra veckan ledde Hoburg med 97 soltimmar, men totalt sen midsommar leder Karlskrona.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.