Visby IBK:s sportchef Joakim Bandholtz och Gotlands länsvapen. Foto: Visby IBK och Riksarkivet

Visby IBK ska använda sig av länsvapnet

Publicerad

Visby IBK gick efter förra säsongen upp i högstaligan för innebandy. Nu har de fått tillstånd att få använda sig av Gotlands länsvapen vid matcher.

Länsvapnet är tänkt att användas som emblem på matchtröjan och även inför matcher, för bland annat affischering och liknande.

– Vi vill understryka att vi är ett gotländskt lag. Vi heter och kommer från Visby, men kollar man på spelarna så är de från hela Gotland, säger Joakim Bandholtz, sportchef Visby IBK.

Vanligtvis så brukar länsvapen ha ett visst skydd från att användas av icke statliga myndigheter. Men Riksarkivet valde att göra ett undantag.

Ser positivt på förfrågan

I sitt svar på förfrågan skriver de ”Riksarkivet ser positivt på att det heraldiska kulturarvet brukas i olika verksamheter och tillstyrker att tillstånd lämnas”. Den enda invändningen var att länsvapnet med krona på toppen, som Länsstyrelsen använder sig av, inte får användas.

När idén kom att använda just länsvapnet för att representera Gotland så var anledningen ganska självklar.

– Man behöver inte uppfinna hjulet på nytt. Det finns redan ett varumärke som folk förknippar med Gotland. Då kan vi lika gärna använda oss av det när vi ska spela på högsta nivån, säger Joakim Bandholtz.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet