I videoklippet kan du höra mer om och se vilka fördelar det finns med modellerna. Foto: Patrik Widegren/SVT

Visby ringmur som 3D-modell ska förenkla vid bygglov

Publicerad

Just nu pågår ett arbete med att kartlägga Gotland. Med hjälp av drönare kan man skapa 3D-modeller där man lätt kan se hur nya byggnader kan påverka de befintliga husen.

En byggnad som nu görs som 3D-modell är Visby ringmur. Modellen kan man sedan använda för att lätt få en överblick av hur den kan påverkas av ny bebyggelse utanför och innanför.

Kartingenjör Tomas Looström flyger drönare vars bilder han sedan gör om till 3D-modeller. Foto: Patrik Widegren/SVT

Arbetet med modellerna är en del av ett EU-finansierat projekt om digital samhällsbyggnad, DISA. Tanken är att digitalisera och förenkla mycket av det som handlar om till exempel bygglov. En positiv effekt är att man då kan få ner handläggningstiderna. 3D-modeller är något som kommer att bli mer och mer vanligt tror Tomas Looström.

– Det kan hända att när man söker bygglov så kanske man vill ha, eller att det krävs en 3D-modell för det bygglov man söker. Då kan vi ju ta fram den modellen samtidigt som vi är ute och gör inmätningar på fastigheten, säger han.

Se mer om detta i videoklippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet