Polisens rapport visar att den avlidne 39-åringen blev belagd med handfängsel och sprayades med pepparspray.

Vittne såg döde 39-åringen misshandlas av polisen

Uppdaterad
Publicerad

En 39-årig man dog i måndags vid ett polisingripande i Visby. Ett vittne säger att mannen blev slagen av poliserna när han låg ned.

Det var tidigt på måndagsmorgonen som polis larmades till östra Visby med anledning av en påverkad och förvirrad man. Enligt Gotlandspolisen blev mannen sedan våldsam och under ingripandet avled han.

Polismyndigheter menar att de aktuella poliserna ”agerat enligt de föreskrifter och anvisningar som finns vid hantering av den här typen av ingripanden”.

Avled efter polisingripande i Visby

Två som slog

Men ett vittne säger nu till nyhetssajten Nyheter24 att att mannen ska ha legat ned och blivit slagen av två poliser.

– Han som dog låg ner och skrek aj flera gånger. Han skrek så hemskt att jag har fått men för livet. Jag såg två stycken som slog honom och hade ficklampa i handen, säger vittnet till Nyheter24.

Enligt vittnet kom sedan ytterligare en polis som sade åt de två poliserna att ”lugna ner sig”.

Pepparspray och handfängsel

SVT Östnytt har tagit del av polisens rapport som visar att mannen blev belagd med handfängsel och sprayades med pepparspray. Det hela ska ha inträffat inne i ett trapphus och efter en stund ska mannen ha förlorat medvetandet.

När ambulanspersonal anlände till platsen hade mannen förlorat både andning och puls, enligt rapporten.

Ärendet har lämnats över till Riksenheten för polismål, där chefsåklagare Håkan Roswall nu inlett en förundersökning om vållande till annans död.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Avled efter polisingripande i Visby

Mer i ämnet