Många östgötska lantbrukare är vinnare i den nationella tävlingen ”Årets bonde 2021”.
– Det är jättedriftiga, kunniga och kompetenta lantbrukare som fått priserna, men jag kan inte säga att det är vår förtjänst, säger Vreta Klusters vd Maria Källning.
– Men Östergötland är ett starkt jordbrukslän med både växtodling och animalieproduktion och vi bidrar till en god spiral.
Ett uttalat mål i den regionala livsmedelsstrategin är att gynna lokalt producerade livsmedel, framför ekologiskt odlade. Det är tvärtemot den rådande nationella livsmedelsstrategin.
Ekologiskt eller lokalt
Men även den ekologisk livsmedelsproduktionen går framåt i Östergötland. De senaste åren har Östergötlands andel ekologisk odlad mark (av den brukade arealen) ökat till 25 procent. Rikssnittet ligger på 19 procent.
– Det finns en hållbarhetsvinst att livsmedlen är producerade lokalt. Både tack vare minskade transporter och att man som konsument kan känna att man har koll på hur livsmedlen är producerade, för det kan man se omkring sig i landskapet, säger Maria Källning.
Hör om varför Vreta Kluster går emot den nationella strategin och gynnar lokalproducerat framför ekologiskt i videon ovan.