Vreta Kluster: ”Inte vår förtjänst – men vi bidrar till en god spiral”

Uppdaterad
Publicerad

I Östergötland har man tagit fram en regional livsmedelsstrategi. Och ansvaret för att verkställa den ligger på Vreta Kluster, Östergötlands utvecklingscentrum för gröna näringar.

Många östgötska lantbrukare är vinnare i den nationella tävlingen ”Årets bonde 2021”.

– Det är jättedriftiga, kunniga och kompetenta lantbrukare som fått priserna, men jag kan inte säga att det är vår förtjänst, säger Vreta Klusters vd Maria Källning. 

– Men Östergötland är ett starkt jordbrukslän med både växtodling och animalieproduktion och vi bidrar till en god spiral.

Ett uttalat mål i den regionala livsmedelsstrategin är att gynna lokalt producerade livsmedel, framför ekologiskt odlade. Det är tvärtemot den rådande nationella livsmedelsstrategin.

Ekologiskt eller lokalt

Men även den ekologisk livsmedelsproduktionen går framåt i Östergötland. De senaste åren har Östergötlands andel ekologisk odlad mark (av den brukade arealen) ökat till 25 procent. Rikssnittet ligger på 19 procent.

– Det finns en hållbarhetsvinst att livsmedlen är producerade lokalt. Både tack vare minskade transporter och att man som konsument kan känna att man har koll på hur livsmedlen är producerade, för det kan man se omkring sig i landskapet, säger Maria Källning.

Hör om varför Vreta Kluster går emot den nationella strategin och gynnar lokalproducerat framför ekologiskt i videon ovan.

Så här stämmer verkligheten med målet i Östergötlands Regional livsmedelsstrategi

Utdrag ur Östergötlands mål för offentlig upphandling:

  • Att till år 2020 upphandla > 30 % lokalproducerade livsmedel per år.
  • Till år 2025 upphandlas > 50 % lokalproducerade livsmedel

Kommunernas upphandlade lokalproducerade livsmedel 2021

Linköping 36 – 37%

Kinda  36%

Söderköping 30%

Finspång 23

Motala  22 %

Ödeshög 22 %

Boxholm 20 %

Norrköping 13 %

Valdemarsvik 10%

Åtvidaberg ännu ingen uppgift men troligen samma som Kinda

Vadstena ännu ingen uppgift

Mjölby ännu ingen uppgift

Ydre ännu ingen uppgift

Regionen ännu ingen uppgift

Alla kommuner har 100 % svenska styckningsdetaljer kött

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.