Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
1500 namnunderskrifter lämnades in i Rådhuset i Norrköping Foto: Tina EnströmVisa alla (2)
Visa alla (2)

Wiwi strider för att ha kvar demensboende i Krokek

Uppdaterad
Publicerad

I dag lämnades 1500 namnunderskrifter in till Rådhuset i Norrköping. Wiwi Heggblad har tidigare drivit frågor som rör demensverksamhet i Norrköpings kommun, och nu är det villa Sjöängen som flyttas.

– Jag hade ingen aning om att det var så här illa att vara gammal. Jag brinner för de gamla och dementa, som inte kan prata för sig själva, måste ju ha någon som ställer upp, säger Wiwi Heggblad.

För tre år sedan stred Wiwi Heggblad för dagverksamheten Gläntan som drivs för dementa. Nu har demensboendet Sjöängen i Krokek, som en enig nämnd, har beslutat att lägga ned.

– Det är ingen som lyssnar på de dementa. När de hittar ett sådant här bra boende som det här då måste man kämpa för att de ska få det bra – för de själva kan ju inte prata för sig.

Kommunen om beslutet

Varför lägger ni ned villa Sjöängen?

– Genom att flytta verksamheten som nu finns på Villa Sjöängen intill staden så får vi lokaler som fyller de krav som är idag, samtidigt som vi då kan renovera Villa Sjöängen för annan verksamhet, säger Eva-Britt Sjöberg (KD), kommunalråd.

Förhoppningen är att göra Villa sjöängen till ett LSS-boende.

Brister i kök och personalutrymmen

– Tvättstugor är det inte tillräckligt många av och i köket behöver man kunna dela upp råvaror på ett annat sätt än vad man behövde för tjugofem år sedan, och vad det gäller personalutrymmen behöver man kunna ha personalmöten i eget rum, säger Eva-Britt Sjöberg.

De som bor på Villa Sjöängen kommer att flyttas till ett ett nybyggt demensboende i Skarphagen.

– Det går inte att bo kvar, för det blir för stökigt och för rörigt och för stora ingrepp speciellt för den här målgruppen att bo kvar i byggröran, säger Eva- Britt Sjöberg.

Ingenting som talar för att beslutet kommer omprövas

Vad det skulle kosta att bygga om Villa Sjöängen är inte helt klart.

– Man ser behovet – det är tydligt och att vi kan möta det på det nya boendet i stan.

Att beslutet skulle omprövas är idag inte troligt, enligt Eva-Britt Sjöberg.

– Vad jag ser idag så ser jag ingenting som talar för att det skulle bli så, men kommer det upp nya informationer som inte vi känner till så måste vi ju naturligtvis vara beredda på att pröva om.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer