Ydre är bästa kommunen i länet för konsumenter

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges Konsumenter har tillsammans med tidingen Råd & Rön rankat landets kommuner. Ydre är Östergötlands bästa konsumentkommun och Ödeshög är den sämsta inte bara i länet utan i landet.

Rankingen utgår från fyra kriterier, man kollar hur bra varje kommun är på: erbjuda konsumentvägledning, budget- och skuldrådgivning, hur bra de är på livsmedelskontroll samt hur lätt det är att få tag på kontanter. Beroende på hur väl man följer kriterierna så tilldelas man en poäng, där 0 är sämst och 100 bäst. Utifrån de kriterierna så är Ydre länets bästa kommun med 76 poäng precis framför Linköping som fick 75 poäng.

Sämst i länet var Ödeshög med 26 poäng, som är på delad sista plats med Norrtälje, Årjäng, Arjeplog och Bräcke kommun. Samtliga kommuner som hamnat i botten saknar konsumentvägledning, vilket var ett av kriterierna i rankingen. Att kommuner lägger ner sin konsumentvägledning är även en växande trend i landet.

– Trenden är tydlig. Under de tre år som vi har granskat kommunerna har totalt 39 kommuner lag ner sin konsumentvägledning, säger Daniel Kjellberg, chefredaktör på tidningen Råd & Rön, i ett pressmeddelande.

Konsumentkommuner Östergötland

Så här mycket poäng fick Östergötlands kommuner i  Sveriges konsumenters ranking:

Ydre – 76 poäng

Linköping – 75 poäng

Finnspång – 64 poäng

Mjölby – 63 poäng

Boxholm – 54 poäng

Norrköping – 51 poäng

Åtvidaberg – 46 poäng

Motala – 44 poäng

Valdemarsvik – 42 poäng

Söderköping – 41 poäng

Vadstena – 37 poäng

Kinda – 30 poäng

Ödeshög – 26 poäng

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.