Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ydre i botten på skolrankning

Uppdaterad
Publicerad

Det är stora skillnader mellan landets 290 kommuner när det gäller grundskoleverksamheten visar en undersökning från Lärarnas riksförbund. I Östergötlands län ligger Ydre på en bottenplats; 272 av landets 290 kommuner, enligt facket.

Rankingen grundas av resultaten på undervisningskostnad per elev, lärarlöner, lärarbehörighet och elevresultat.

– När det gäller undervisningskostnaden så måste vi titta på hur den här rankingen beräknas. En tidigare ranking från Lärarförbundet visade att vi var nästan bäst i landet, så det känns lite konstigt att vi ligger så långt ner nu, säger Lotta Engdahl, skolchef i Ydre kommun.

”Små förändringar kan ge stor påverkan”

För lärarlönerna så ligger Ydre någonstans i mitten jämfört med andra kommuner.

– Vi har satsat på lönerna och det ser bättre ut nu än för några år sedan. Detsamma gäller lärarbehörigheten. Vi har haft problem i många år inom förskola och fritidshem, men nu har vi anställt fler behöriga lärare som ansluter till hösten, säger Lotta Engdahl.

För elevresultaten menar hon att små förändringar kan ge en stor påverkan för en så liten kommun som Ydre.

– Vi har små årskullar här och det kan variera stort mellan dem. Men naturligtvis är det lika viktigt att jobba för elevresultaten, som för lönerna och behörigheten, säger Lotta Engdahl, skolchef i Ydre kommun.

Bäst i länet utifrån sina förutsättningar klarar sig Vadstena på 14:e plats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ydre

Mer i ämnet