Vice chefsåklagare Malin Axelsson. Foto: SVT

Yrkar på livstid för knivmord vid resecentrum

Uppdaterad
Publicerad

Den man som mördade sin ex-fru med ett stort antal knivhugg på resecentrum i Linköping ska dömas till livstids fängelse och utvisning. Det yrkade åklagare Malin Axelsson i sin slutplädering i Linköpings tingsrätt på onsdagen, enligt Corren.

– Genom mannens omfattande våld står det klart att hon upplevt stort lidande. Gärningen har haft karaktären av en avrättning. Utredningen ger stöd för att gärningen varit särskilt hänsynslös, sade Axelsson enligt tidningen, om överfallet som ägde rum den 15 april i år framför ögonen på flera vittnen.

– Han har angripit NN (kvinnan) bakifrån, och det är ett våld mot vitala delar på kroppen. Det torde stå klart för mannen att hans angrepp skulle leda till NN:s död.

Kvinnomordet på Resecentrum

40-tal knivhugg

Enligt åtalet dödade mannen sin ex-fru med ett 40-tal knivhugg.

Mannen hade tagit reda på när kvinnans tåg skulle ankomma och ska ha rest till staden beväpnad med kniv. Han väntade på henne när hon klev av tåget och attackerade henne då bakifrån.

Andra personer försökte avbryta angreppet, men den åtalade mannen återvände, enligt gärningsbeskrivningen i stämningsansökan, upprepade gånger för för att utdela ytterligare knivhugg.

Fem kvinnomord på tre veckor

Mordet fick stor uppmärksamhet, delvis då offret var en av fem kvinnor som dödades på mindre än tre veckor i Sverige i våras.

Den åtalade mannen som förnekar mord har förklarat sitt agerande med att han påverkats av inre röster. Enligt en rättspsykiatrisk undersökning lider han dock inte av någon allvarlig psykisk störning.

Domen från Linköpings tingsrätt meddelas den 1 oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinnomordet på Resecentrum

Mer i ämnet