– Det allvarligaste är ensamarbetet, säger åklagaren Jan Olof Andersson

Yrkar på villkorlig dom efter vargattack

Uppdaterad
Publicerad

Kammaråklagare Jan Olof Andersson yrkar på villkorlig dom och dagsböter för den tidigare zoologiske chefen i Kolmårdens djurpark.

Det är ett omfattande mål i Norrköpings tingsrätt efter att en djurskötare dödades av en vargflock i Kolmårdens djurpark för över fyra år sedan.

Den förre zoologiske chefen i djurparken åtalades för arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död, grovt brott.

Vargattack i Kolmården

I sin sakframställan pekar kammaråklagare Jan Olof Andersson på flera brister; ensamarbete, tidigare incidenter samt bristande och obefintlig dokumentation i tillbudsrapporteringen, och hanteringsmetoden av de socialiserade vargarna.

– Det har inte gjorts några riskbedömningar, eller i vart fall har man gjort bristfälliga och felaktiga riskbedömningar, säger Jan Olof Andersson.

Vilken är den allvarligaste?

– Det är ensamarbetet!

Åklagaren har yrkat att djurparken åläggs att betala en företagsbot på fyra miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargattack i Kolmården

Mer i ämnet