Foto: SVT

Rekordstor yta med döda bottnar i Östersjön

Uppdaterad
Publicerad

SMHI har kommit ut med nya uppgifter som visar att de syrefria bottnarna i Östersjön har ökat kraftigt i yta de senaste åren. Nu är de döda bottnarna större än någonsin.

Östersjön har tampats med låga syrenivåer länge. Blandningen av salt- och sötvatten gör sjön extra känslig då olika halter av salt gör att det djupa vattnet har svårt att blandas med det ytliga.

– Skiktningen tillsammans med en ökad tillförsel av näring från land under många år har gjort att utbredningen av syrefria bottnar i Östersjön ökat, säger oceanograf Lena Viktorsson från SMHI.

Varm sommar bakom ökningen

När organiskt material bryts ner i hav så förbrukas syre under nedbrytandet. Den extremt varma sommaren 2018 spelade en roll i att skapa mer material att bryta ner.

Alger är något som växer och trivs i varma förhållanden. När de sedan dör under hösten så bildas det mycket organiskt material som ska brytas ner, vilket i sin tur tar bort syret.

Mätningen från SMHI är gjord under augusti-oktober 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.