Det är viktigt att alla nya tester, som har med covid-19 att göra, kontrolleras, menar Sara Mernelius som är molkylärbiolog på länssjukhuset Ryhov. Foto: Privat/TT

Snabbtester för antikroppar ska kontrolleras – regionen söker testpersoner

Uppdaterad
Publicerad

Privata företag som säljer snabbtester för antikroppar mot covid-19 har efterfrågat en validering av sina tester. Region Jönköpings län är en av tre regioner som ska hjälpa till att testa personer som vill delta i undersökningen.

Det är forskningsinstitutet Rise som fått i uppdrag av Folkhälsomyndigheten att kvalitetssäkra företagens antikropptester. Projektet är internationellt och totalt ska 600 individer delta.

– Det kommer många nya tester som är kopplade till covid-19 och det är viktigt att man verifierar dem, förklarar Sara Mernelius som är molekylärbiolog på länssjukhuset Ryhov.

Behöver säkra tester

För att få ett så bra resultat som möjligt vill de har en stor spridning på deltagarna, såväl geografiskt som ålder, skriver regionen på sin hemsida. De som deltar måste vara helt säkra på att de har haft infektionen eller helt säkra på att de inte har haft den.

Förhoppningen är att en stor del av testerna ska vara tillförlitliga eftersom vården framöver kommer behöva en stor mängd snabbtester.

– Vi behöver flera olika företag som kan producera de här testerna åt oss, så vi får säkra tester för att ta reda på om folk har antikroppar mot infektionen, säger Mernelius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.