”Risk för överetablering”

Publicerad

Den enorma gallerian Mall of Scandinavia har börjat byggas, samtidigt varnar forskare för att det kan bli för många gallerior i Stockholm.

Stockholms landshövding Chris Heister har nu klippt bandet för byggstarten av Mall of Scandinavia, som byggs i anslutning till Friends arena i Solna.

När den står klar 2015 väntas den bli Nordens största galleria.

Miljardsatsning

Budgeten för jättebygget är över fem miljarder. Till ytan är köpcentrumet lika stort som Åhléns city, Gallerian, NK, Pub och Sturegallerian – tillsammans. De dryga 100 000 kvadratmeterna ska rymma 250 butiker, restauranger och en biograf.

Ägarna, Unibail-Rodamco, ser ljust på framtiden.

– Vi är övertygade om att det finns jättebra underlag att utveckla Mall of Scandinavia och fler köpcentrum därtill, säger Per Ronnevik, nordisk utvecklingschef på företaget.

Forskare kritisk

Lukas Smas är forskare inom regional utveckling på Nordregio och han ser oroande på framtiden. Han menar att det faktiskt kan bli tal om för många gallerior i regionen och att vissa riskerar att slås ut av konkurrensen.

– Det finns en risk för överetablering för vi har väldigt många påbörjade eller nyss avslutade galleriaprojekt i Stockholm. Vi vet ju inte om det fortfarande kommer att vara en ekonomisk kris eller om det fortfarande finns en stark köpkraft när alla de här galleriorna står klara, säger han.

Solna centrum ligger någon kilometer från Mall of Scandinavia. Där handlar Johanna Pergefors, som hoppas att den nya gallerian ska hålla i längden.

– Det är många som startar och sedan bara dör ut om något år eller två, säger hon.

Flera på gång

I hela Stockholms län finns det idag närmare 80 köpcentrum och gallerior, nyligen byggdes det dessutom nya i Bromma och Liljeholmen. Ännu fler är dessutom på gång, förutom i Solna ska det bland annat byggas i Hornstull och Kungens kurva.

En av anledningarna till att det byggs så många i och runt Stockholm är för att regionen växer kraftigt, och folk handlar mer och mer.

Men en anledning hittar man också i stadsplaneringen menar Lukas Smas.

– Många stadsutvecklingsprojekt bygger på att främja konsumtionen. Man bygger gärna butiker i bottenvåningen och gallerior, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.