Så mycket mat slänger din kommun – SVT Gävleborg har sammanställt

Uppdaterad
Publicerad

Det finns två typer av matsvinn i skolkökssammanhang. Resterna som blir kvar på tallriken kallas för tallrikssvinn, medan resterna från serveringen kallas för serveringsvinn. Vi har varit i kontakt med länets kommuner gällande serveringssvinn.

I Ockelbo kommun uppskattar man serveringssvinnet i skolorna till 2500 kg/läsår. Det finns diskussioner om serveringssvinnet ska bli till grisfoder hos lokala matproducenter. I nuläget används blir det biogas till bussar.

Även Gävle kommun låter serveringssvinnet bli till biogas genom att kompostera maten. Serveringssvinnet uppskattas vara 13 g/portion, vilket motsvarar ungefär 120 kg mat per skoldag.

För Hudiksvalls kommun landade serveringssvinnet under januari 2022 på 941 kg. Nyligen började skolköken med ett nytt system där svinnet rapporteras dagligen, siffror som sedan används för analys.

Förslag om restlådor i Nordanstig

Nordanstigs kommun låter det som inte stått ute för servering kylas ned, för att sedan användas som alternativ till ordinarie maträtter dagen efter. Det finns ett pågående förslag att sälja restlådor efter ordinarie lunchservering, men då gäller det bara maten som stått framme för servering. Man uppskattar att serveringssvinnet 2021 var ca 22 gram per och dag.

Även Ovanåkers kommun låter överbliven mat kylas ned och serveras vid annat tillfälle, men även användas till andra rätter. Det finns inget konkret förslag på vad serveringssvinnet i övrigt ska användas till mer än biobränsle. Serveringssvinnet 2021 uppskattades till 5 068 kg, vilket motsvarar cirka 23 gram per person.

Sandvikens kommun tillämpar sedan höstterminen 2021 en så kallad ”klimatlåda” på de kommunala skolorna. Det innebär att eventuellt serveringssvinn erbjuds till försäljning för skolans personal. Serveringssvinnet 2021 var drygt 19 ton, vilket motsvarar cirka 25 gram per portion.

Bollnäs har klimatlåda

Klimatlådan finns även på skolor i Bollnäs kommun. På mat som inte varit ute i serveringen tillagas nya rätter vid senare tillfällen. Under vecka 7 2022 var det totala matsvinnet 46 g per elev och lunch, varav tallrikssvinnet beskrivs som den största delen.

I Söderhamns kommun används serveringssvinnet till biogas. På många skolor kyls överbliven mat ned och används vid andra tillfällen. Man jobbar på att ta fram mätningar men det har på grund av pandemin blivit försenat.

Det finns det en motion lagd från Daniel Persson (SD) om att införa klimatlåda på Söderhamns kommunala skolor. Hör honom berätta mer om motionen i klippet ovan.

Ljusdal och Hofors kommun svarade inte på enkäten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.