Mikael Abrahamsson (S), kommunalråd i Malå Foto: SVT

Ser ljust på framtiden efter det tuffa sparkravet

Uppdaterad
Publicerad

Under hösten har politikerna i Malå behandlat förslag om tuffa besparingar. Kommunen behöver minska sina kostnader med ungefär 20 miljoner de närmaste åren, efter att Sveriges kommuner och landsting analyserat kommunens ekonomi.

Men när nu bokslutet för 2017 är klart så visar det på ett bra läge. Plus åtta miljoner gör att  kommunalrådet och ekonomichefen ser ljust på framtiden.

– Det känns jätteskönt, men det innebär ju inte att vi kan luta oss tillbaka och slappna av, vi ska sitta längst fram på stolen, ha armbågarna på bordet och fortsätta jobba, säger Mikael Abrahamsson (S), kommunalråd.

Kännbara besparingar

Han säger att besparingar de kommande åren kommer att påverka många av Malås invånare, men hoppas på förståelse för det ekonomiska läget.

Ekonomichefen Lina Dahlbäck berättar att kommunen har infört en ny budgetmodell.

– Tidigare har vi bara räknat upp budgetarna, utan att anpassa dem efter demografin, det här blir bra, säger Lina Dahlbäck. Men hon konstaterar att flera tuffa beslut väntar framöver om ekonomin ska fortsätta utvecklas positivt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.