Ett 30-tal skelett ligger välbevarade utanför Allhelgonakyrkan i Lund. Foto: Olle Palm

Tusenåriga lundabor tvingas flytta

Uppdaterad
Publicerad

Alldeles utanför Allhelgonakyrkan i Lund ligger ett 30-tal välbevarade skelett i ljusan dager. De är begravda intill det som en gång var S:t Olofs kyrka men får nu flytta till Kulturen för att bereda plats åt spårvägsbygget genom staden. 

SE MER: Här är SVT Nyheter Skånes inslag

Osteologen Helene Wilhelmson är i färd med att gräva fram ett av skeletten. 

– Det här är en kvinna, ganska ung. Det kan jag se på hennes skallform och på bäckenbenet.

Osteologen Helene Wilhelmson gräver fram skeletten. Foto: Olle Palm

Stark tidspress

S:t Olofs kyrka var en av många kyrkor som lades ner under reformationen på 1500-talet. Förra året hittades ett mynt i marken från den danska kungen Sven Estridsens tid, som styrde över Skåne mellan 1047 och 1076. Det får forskarna att tro att kyrkogården var i bruk redan för 1000 år sedan.

Arkeologerna jobbar under stark tidspress. Om en vecka måste skeletten var uppgrävda och transporterade till Kulturen för förvaring.

– Det är alltid lite ansträngt, men vi ska hinna bli klara. Det svåra är att veta hur många gravar det handlar om. När vi har plockat upp ett skelett ligger det ofta ett annat precis under, säger Mattias Karlsson, arkeolog på Kulturen.

Foto: Olle Palm

Tänder avslöjar ursprung

Forskarna ska nu ta reda på mer om skeletten. Med kol 14-metoden avgörs hur gamla de är och genom att undersöka tänderna kan man ta reda på varifrån personerna kommer. 

– Det kanske är någon från Danmark som flyttat hit? Vi vill få veta om det är lundabor som vuxit upp här eller en mer blandad befolkning, säger Helene Wilhelmson. 

– Vi ska också försöka ta reda på vilken diet de hade. Och förhoppningsvis också kunna berätta ursprung och social status, säger Mattias Karlsson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.