De inblandade i skottdramat är mellan 16 och 30 år. Foto: Ola Torkelsson / TT

19 anhållna efter skottdrama på Rosengård

Uppdaterad
Publicerad

Idag har 19 av de 27 personer som greps i samband med skottlossningen i stadsdelen Rosengård i Malmö anhållits. Åtta har släppts.

Kammaråklagare Fredrik Jönsson har i eftermiddag beslutat att 19 personer ska anhållas misstänkta för mordförsök, gemensamt eller i samförstånd.

Totalt greps 27 personer i samband med skottlossningen på måndagskvällen, åtta av dem har nu släppts men enligt åklagaren har inga misstankar avskrivits, inte heller när det gäller de som släppts på fri fot.

Våldsvågen i Malmö

Polisen vill inte beteckna nattens skottlossning då 27 personer greps på Rosengård som gängkrig.

– Vi ville frysa läget och det lyckades vi med på plats. Vi grep 27 personer och nu vill vi ta reda på vem som gjorde vad på brottsplatsen, säger Mats Karlsson biträdande polisområdeschef.

De inblandade i skottdramat är mellan 16 och 30 år.

– Vi är måna om att återställa tryggheten i området, säger Ewa-Gun Westford.

Hemlighetsmakeri kring vapenbeslag

– Vi har gjort vapenbeslag men vi kan inte säga vad det rör sig om. Det pågår en förundersökning så vi kan inte lämna ut några uppgifter om kaliber, typ av vapen och dylikt, säger Mats Karlsson.

Under presskonferensen fick polisen en fråga om det rör sig om ett nytt gängkrig på Rosengård.

– Det är för tidigt att säga. Vi måste få mer information innan vi kan säga något sådant. Jag vill inte spekulera, säger Mats Karlsson.

Polisen är försiktiga med att sätta etiketter på de inblandade.

– Om vi konsterar att det är fasta grupperingar låser vi oss. Det viktigast är individfokus och hur vi förebygger brott, tillägger han.

Det är ytterligt ovanligt med ett sådant här stort gripande och förhör med alla inblande och vittnen pågår. Två åklagare och elva utredare arbetar med fallet.

Malmöpolisens pressinformatör Lars Förstell sa i förmiddags:

– Bland dessa 27 finns individer som normalt uppträder i andra konstellationer. Vi ser inslag från flera olika håll, och flera av personerna är inte helt obekanta för oss, säger Lars Förstell.

”Det fanns oro”

Han säger att polisen haft en närvaro på Herrgården sedan helgen.

– Vi utesluter inte en koppling till den huvudförhandling som pågår. Vi vet att det var oroligheter som började redan i helgen, vi kände att det fanns en oro i luften. Då ser vi till att ha bemannat där så att vi kan ha koll. Vi har tillsyn där och ser till att finnas på plats på olika sätt, säger han.

Han menar att den förhöjda beredskapen i området bidrog till att så många kunde gripas på måndagskvällen.

Han vill dock inte uttala sig om hur polisen agerar i området efter skottlossningarna.

Polisen behöver hjälp

– De som bor här vill inte ha detta i sitt område så vi jobbar långsiktigt med lokalpoliser som de känner igen. Vi har både civilklädd och uniformerad personal på plats, säger Mats Karlsson. Han vill ha hjälp från allmänheten.

– Vi löser inte det här själva. Vi behöver hjälp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Malmö

Mer i ämnet