13.000 skolplatser saknas

Uppdaterad
Publicerad

På grund av flyktingtillströmningen växer Malmö så att det knakar. Den redan hårt ansträngda skolorganisationen måste skaka fram mer än 13.000 platser fram till 2019.

Grundskolechefen Anders Malmquist har förmodligen ett av Malmös svåraste jobb. Han ansvarar för att hitta platser åt de tusentals nya eleverna.

– Det är klart att vi kommer klara det, men vi kommer behöva titta på det sätt vi jobbar på idag och se om vi kan hitta nya och bättre sätt, säger han.

Stor utbyggnad

På hans kontor hänger en karta över Malmös befintliga skolor och de som bara är på planeringsstadiet. Han har ritat in tänkbara placeringar för en mängd nya skolor.

– Förhoppningsvis är det inte bara drömmar utan en tänkt verklighet. Redan innan vi fick den nya befolkningsprognosen hade vi ju en extremt stor utbyggnad framför oss, säger han.

Ingen var beredd på flyktingströmmens storlek. Enligt förra årets prognos skulle 5.700 nyanlända elever beredas plats i skolan 2016–2019. Prognosen fick kastas i papperskorgen. Nu tror man att mer än dubbelt så många, 13.100, behöver en plats i skolan de kommande åren.

Förgiftad mark

Stora delar av marken i Malmö är förgiftad. På Rörsjöskolan vill kommunen sätta upp paviljonger för att få in fler elever. För ett år sedan fick projektet avbrytas i hast när höga giftvärden upptäcktes. Presenningar las på marken för att skydda elever och lärare. Ett år senare ligger presenningarna kvar. Processen går långsamt.

– Jag tycker själv att det har gått plågsamt långsamt. Att det legat presenningar på en skola i tre terminer tycker jag inte är ok, säger Anders Malmquist.

Trycker på

Miljöförvaltningen handskas med alla tillståndsansökningar om att få bygga nytt. De märker ofta att tjänstemännen från andra förvaltningar trycker på för att få sina projekt godkända.

– Visst händer det. Alla vill ju att deras projekt ska gå igenom hela vägen. Men vi är tvungna att ställa krav enligt miljöbalken. Alla tycker att det är jobbigt att vänta, säger Nima Dauod, enhetschef på miljöförvaltningen.

– Det är nog rätt uppfattat. Vi vill ju ha fram skolplatserna, på rätt ställe och vid rätt tidpunkt. Vi vill kunna ge besked till medborgarna och tror jag att man uppfattar oss som otåliga, säger grundskolechefen Anders Malmquist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.