Bilder från polisens förundersökningsprotokoll om misstänkt grovt häleri i Arlöv. Foto: Polisen

13 personer åtalas i misstänkt hälerihärva i Arlöv

Uppdaterad
Publicerad

Tio personer åtalas för grovt häleri alternativt häleri samt tre personer för grov stöld. Sammanlagt åtalas 13 personer i 30-40 årsåldern i den misstänkta hälerihärvan i Arlöv.

Tre av de häleriåtalade ska ha förvärvat, förvarat och avyttrat gods till ett värde av minst 10 miljoner kronor under januari till april 2021. Godset har huvudsakligen förvarats i Arlöv samt på okända platser runt om i landet.

Godset bestod bland annat av över 400 stulna mobiltelefoner, ett par hundra bärbara datorer och spelkonsoller samt närmare 200 hörlurar. Innan varorna hamnat i Arlöv misstänks ligan ha stulit dem från parkerade lastbilar på rastplatser.

”Ett gäng vargar”

Åklagaren bedömer brottet som grovt då ”gärningen avsett betydande värde, ingått som ett led i en brottslighet som utövats systematiskt och varit av särskilt farlig art då det avsett hantering av gods som tillgripits under transport”, står det i stämningsansökan som lämnades in på måndagen till Malmö tingsrätt.

– De är som ett gäng vargar som åker ut på Europavägarna i syfte att hitta rätt platser. Vi vet att de brukar vara mellan fem och tio personer och att de har mindre lastbilar, följebilar och vakter när de utför stölderna, sa Mikael Björk, polisens spaningsledare, tidigare till SVT Nyheter Skåne.

Datorer värda miljoner

De tre som misstänks för grov stöld ska ha stulit över 200 bärbara datorer från en transportfirma och sedan lastat i datorerna i en container som förvarats i Helsingborg. Datorernas värde uppgår till minst 2 miljoner kronor.

Bevisningen består bland annat av filmer från övervakningskameror, chattar och meddelanden från beslagtagna telefoner samt muntliga förhör.

Samtliga 13 åtalade förnekar brott.

SVT har sökt åklagaren för en kommentar.

Så här rapporterade SVT Nyheter Skåne när hälericentralen i Arlöv avslöjades:
 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter en månads spaning slår polisen till i Arlöv. Här lastar de misstänka mobiltelefoner värda 5 miljoner. Foto: Polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hälerihärvan i Arlöv

Mer i ämnet