1300 personer utan telefon – i tre veckor

Uppdaterad
Publicerad

Över tusen Teliakunder står utan telefon efter att skyfallen översvämmade en telefonstation på Dalaplan. Felet beräknas inte vara klart förrän nästa vecka.

Den 31 augusti kom ett skyfall över Malmö som ställde till det på flera håll i staden. Bland annat översvämmades Telias station på Dalaplan i Malmö, vilket slog ut de fasta telefonerna till 1300 kunder i området.

– Det är teknisk utrustning som stod i en meter vatten. Och sen dröjde det några dagar innan man fick det utpumpat, säger Hans G Larsson, informationsansvarig på Telia.

Regnkaos i Skåne

– Nu har vi tekniker på plats under helgen för att lösa problemet, säger Inger Gunterberg, informationschef på Skanova, som har hand om nätet.

Felet beräknas inte vara åtgärdat förrän den 19 september – nästan tre veckor senare.

– Det är så när det kommer till väderpåverkan. Teknikerna ska jobba med problemet under hela helgen, och förhoppningsvis kan det vara löst innan den 19:e, säger Inger Gunterberg.

De kunder som drabbats av kabelfelet hos Telia kan få kompensation.

– Vi har en kompensationstrappa som börjar vid fem dygn. Efter femtion dygn får man 800 kronor per tjänst i kompensation, säger Hans G Larsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regnkaos i Skåne

Mer i ämnet