Inne på köpcentret Emporia fördes två 15-åringar bort under knivhot.

15-åring begärs häktad för uppmärksammat Emporia-rån

Uppdaterad
Publicerad

Den 15-åring som sitter anhållen för det misstänkta rånet där två pojkar ska ha blivit bortförda från Emporia, misshandlade och rånade har begärts häktad.

– Min bedömning är att de här brottsliga gärningarna är så pass allvarliga i kombination med att han kan förstöra utredningen om han är på fri fot, säger åklagaren Kristina Amilon som leder förundersökningen.

Det är ovanligt att begära så pass unga personer häktade i Sverige eftersom man helst vill hålla dessa utanför rättsväsendet och frihetsberövande åtgärder.

Pojken som nu begärs häktad är 15 år gammal och misstänks för övergrepp i rättssak och grovt rån.

Pågick i drygt tre timmar

Det handlar om att två 15-åriga pojkar från Svedala ska ha blivit bortförda under eftermiddagen den 23 juli från köpcentret Emporia under knivhot. Sedan ska den misstänkte 15-åringen och en 14-åring misshandlat, dödshotat och förnedrat pojkarna.

Kidnappningen ska ha pågått under drygt tre timmar. Först togs pojkarna till ett garage där de ska ha misshandlat, sedan till en mataffär där de tvingades att ta ut pengar åt förövarna.

– Den andra misstänkta förövaren är under 15 och därmed inte straffmyndig, säger åklagaren Kristina Amilon som svar på frågan om vad som händer med honom.

Han uppges vara 14 år gammal och enligt svensk lag så är det därför socialnämnden i hans hemkommun som tar över ansvaret.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer