Det är första året som Nordic Fuzz Con arrangeras i Malmö. Foto: Fanny Berg

1500 personer utklädda till djur besöker Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Rävar, katter, örnar – under veckan har 1 500 personer i djurdräkter invaderat Malmö och idag fick Malmöborna chansen att skaka tass med sitt favoritdjur.

Konferensen Nordic Fuzz Con har kommit till Malmö. 1 500 människor, från 40 olika länder har tagit på sig djurkostymen och samlats utanför Malmö Live under fredagseftermiddagen. Deltagarna kallar sig ”furries”, och är personer med intresse för djur med människoliknande karaktär.

Evenemanget startade i onsdags och kommer att hålla på till och med söndag i Malmö. De 1 500 djuren kommer förutom att skaka tass med Malmöbor, att umgås, dansa och spela spel tillsammans.

Besökare i alla åldrar

Under fredagseftermiddagen höll konferensen öppet hus för allmänheten. Efter lunch samlades de utklädda deltagarna för en parad där de visade upp sina dräkter. I publiken fanns människor i alla åldrar.

– Vi har gjort high five med en hund, berättar Emily Tolonen Scherman, 6 år som är här med sin syster och en kompis.

Tidigare år har Nordic Fuzz con arrangerats i Stockholm men på grund av platsbrist fick evenemanget flytta till Malmö där de 1 500 medverkande kunde få plats.

Patrik Fomin, grundare till Nordic Fuzz Con, berättar att alla är här av olika anledningar, men för många är en viktig aspekt att kunna gå in i en annan karaktär.

– Jag gör det mest för att ha kul och för att få folk att skratta, säger Patrik Fomin.

Innan paraden drar igång samlas alla furries för en gruppbild.
Alla dräkter är unika och många är inspireras av flera olika djur.
Patrik Fomin är en av grundarna till Nordic Fuzz Con.
Det är första året som Nordic Fuzz Con arrangeras i Malmö. Foto: Fanny Berg

Furries

• Furries är ett nätverk av personer som är fans av djur med människolikande karaktär.

• Många furries har en persona och klär sig i dräkter eller utsmycknader som kännetecknar dessa.

• Dräkterna är unika eftersom att många designar och i vissa fall även skapar sin egen. Att köpa en specialtillverkad helkroppsdräkt kan kosta mellan 10 000 och 50 000 kronor.

• Varje år arrangeras flera så kallade ”furry conventions” runt om i världen där furries träffas och umgås.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.