16-åring döms för Emporia-rånet

Uppdaterad
Publicerad

En 16-åring döms till ungdomsvård för ett brutalt rån mot två 15-åriga pojkar på ett köpcentrum i Malmö i somras. Pojkarna misshandlades, förnedrades och hotades till livet.

16-åringen, som vid rånet var 15 år, ska ha utfört rånet tillsammans med en då 14 årig pojke. 14-åringen är inte straffmyndig och åtalades inte.

Enligt domen var de två pojkarna på köpcentret Emporia, när de under knivhot tvingades därifrån av 16-åringen och hans 14-årige kumpan. De utsattes sedan för misshandel, hot och förnedring.

Sparkades i ansiktet

Enligt domen ska 15-åringarna tvingats med till ett parkeringshus där de bland annat ska ha beordrats att kyssa gärningsmännens skor. När de gjorde det, blev de sparkade i ansiktet. Våldet fortsatte och delar av händelseförloppet filmades och publicerades på sociala medier. De tvingades också att ta ut pengar till gärningsmännen.

16-åringen döms nu för rån och övergrepp i rättssak till ungdomsvård. Han ska också betala skadestånd till pojkarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.