Flera skåningar finns bland de lurade i jättehärvan där Foto: Polisen/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Flera skåningar lurade i jättehärva – blåstes på miljontals kronor

Uppdaterad
Publicerad

En 31-årig man har enligt åtalet lurat till sig närmare 90 miljoner kronor av 96 personer från främst södra Sverige. På måndagen inleddes rättegången i Karlskrona där de drabbade ska få sina fall prövade. Två av dem är ett skånskt brödrarpar som lurades att ta lån på närmare 2 miljoner kronor.

På måndagen inleddes rättegången mot en 31-årig man som misstänks ha lurat 96 personer på närmare 90 miljoner kronor i investeringsbedrägerier.

Av offren är ett 20-tal från Skåne.

Brödrarpar tog lån på 2 miljoner

Det var i början av året 2016 som två skånska bröder i 25-årsåldern kontaktades av den 31-årige misstänkte bedragaren. Den ena av dem fick löfte om en vinst på 200 000 kronor plus pengarna tillbaka om han lånade ut 1,5 miljoner kronor till bedragarens bolag.

Den andra skulle få 85 000 kronor i vinst om han betalade 440 000 kronor.

För att få råd med investeringarna tog bröderna lån hos ett tiotal olika kreditbanker.

Enligt löftet skulle pengarna och vinsten betalas tillbaka inom några månader.

– Han sade att desto mer jag investerade desto mer skulle jag få i bonus, sa en av bröderna i polisförhör.

Upplägget var att bedragaren skulle få bonus på köpta elektronikvaror, och att bonusen skulle vara kvar även om man gjorde ett återköp av varorna. Bonusen skulle de sedan dela på.

Sålde huset för att ha råd

Men pengarna kom aldrig tillbaka. Under flera månader gjorde bröderna påstötningar hos bedragaren, utan resultat.

– Han sade ibland att han inte hann, hans swish var full, att han jobbat sent, varit iväg på semester i Spanien och jobbresa i Luxemburg, berättar den ena brodern i förhör.

Den bedragna skåningen lurades att ta kreditlån på närmare en halv miljon kronor, men när vinsten skulle betalas ut kom den misstänkte bedragaren med undanflykter. Foto: Polisens förundersökning

Bedrägeriet har fått ekonomiska konsekvenser för de drabbade. Den ena brodern lyckades lösa alla lån året efter.

– Jag sålde mitt hus och min bil för att kunna göra detta, berättar han.

Den andra som tog ett betydligt större lån riskerade att hamna hos Kronofogden och har fått bilen utmätt.

Skulle bli affärspartners i fastighetsköp

En annan skånsk man i 40-årsåldern lurades att tro att han och bedragaren skulle bli affärspartners. Han tog ett lån på nästan 1,4 miljoner kronor. Pengarna skulle 31-åringen investera i fastigheter utomlands, i en elektronikbutik och på bilimport. Vinsten på 230 000 kronor skulle skåningen få tillbaka inom några månader.

Men även i detta fall förhalades återbetalningen och någon vinst utbetalades aldrig.

Och chansen att alla får tillbaka sina pengar är små. Trots beslag som lyxbilar, dyra klockor och villor räknar åklagaren med att målsägandena inte kommer få tillbaka alla pengar de lånat ut till den misstänkta storbedragaren. Totalt har beslag värt cirka 45 miljoner kronor gjorts.
– Min gissning är att de kanske får tillbaka mindre än hälften av vad man har lånat ut, sa Kjell Jannesson, åklagare till SVT.

Den åtalade 31-åringen har konsekvent nekat till misstankarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bedrägerimisstänkt affärsman

Mer i ämnet