18 000 torskar märks med telefonnummer

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals torskar i Östersjön ska få sin egen id-märkning. Forskarna hoppas kunna få en klarare bild av torskbeståndens egentliga storlek.

– Jag har stora förhoppningar. Vi tror att vi kan använda resultaten redan nästa år i beståndsuppskattningen, säger Michele Casini professor i marinekologi.

18 000 fiskar

De årliga uppskattningar man hittills gjort av torskbestånden i Östersjön är inte säkra, enligt Michele Casini. Därför kommer man under de närmaste tre åren fiska upp 18 000 torskar för märkning.

– Man fäster en liten lina på torskens rygg. På den finns telefonnummer och adressen till en hemsida. Sedan hoppas vi att yrkesfiskaren hör av sig till oss direkt, säger Michele Casini. 

Dyr märkning

Torskarna ska dessutom märkas i hörselorganen och i buken innan de släpps tillbaka i havet. Det gör att forskarna kan avgöra hur fort de växer och var i Östersjön de håller hus. Märkningen är dyr – 27 miljoner kronor kostar projektet. Notan tas av den privata stiftelsen Baltic Sea 2020 – som grundades av miljardären Björn Carlsson. Förhoppningen är att man ska kunna använda resultaten redan nästa år, men det finns svårigheter.

– Det är inte ett lätt projekt för vi vet inte hur mycket fisk som kommer att återfångas av yrkesfiskarna. Det är ett riskabelt projekt men jag tror att vi kommer att få mycket tillbaka om ett eller två år, säger Michele Casini.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer